TexMex bonenschotel uit de wok

texmex bonenschotel

TexMex bonenschotel uit de wok

Nee, geen chili con carne, want dit is een bijgerecht voor een barbecue waarbij het vlees apart bereid wordt. Chili (wat peper betekent) slaat in dit verband bovendien niet zo zeer op peper, maar op chilipoeder (een mengsel van specerijen) dat ook een belangrijke smaakmaker is in de chili con carne zoals wij dat in Nederland en België eten, met (bruine) bonen dus. Officieel horen geen bonen in chili con carne, maar als ze toegevoegd worden dan moeten het eigenlijk pintabonen zijn. Ik heb kidneybonen gebruikt. Die hebben van zichzelf vrij weinig smaak, maar hebben de eigenschap om smaken aan te nemen van andere ingrediënten in een gerecht. Om het allemaal nog misleidender te maken: Het Mex in Texmex heeft heel weinig te maken met Mexico en alles met Texas. Veel gerechten uit de TexMex keuken zijn in Mexico onbekend (zoals chili con carne) of worden daar totaal anders bereid.
Print Pin
Gang: Bijgerecht
Keuken: TexMex
Trefwoord: bonenschotel, roerbakken, texmex, wok
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Servings: 4 personen

Equipment

  • Barbecue
  • Wok

Ingrediënten

  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 groene paprika
  • 2 eentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode chili-peper
  • 1 pak tomatenblokjes (390 gram)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 1 blikje maïskorrels (150 gram
  • 400 gram kidneybonen
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 bosuitjes
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Instructies

Voorbereiden

  • Snij ui en paprika in stukjes, knoflook in plakjes en peper en bosui in ringetjes.

Bereiden

  • Verhit olie in een wok op hoog vuur.
    Ui, paprika, knoflook en peper fruiten tot uien glazig zijn (3 tot 4 minuten).
    Chilikruiden, koriander, paprikapoeder, komijn en tomatenpuree toevoegen en 2 minuten meebakken.
    Tomaten (blokjes en gezeefd) toevoegen (inclusief sap) en 10 minuten laten inkoken en doorverwarmen.
    Bonen en maïs toevoegen en nogmaals 10 minuten laten pruttelen.
    Proeven en op smaak brengen met zout en peper en eventueel extra chilikruiden.
    Garneren met in ringetjes gesneden bosui.

Tip

  • Lekker samen met een langzaam gegaard oerhammetje.