American-Style hotdogs en braadworsten

stelletje dat hotdogs eet

American-style Hotdogs & Braadworsten

Aan de smaak van een goede braadworst mankeert helemaal niets en het is een perfect stukje vlees om op de barbecue klaar te maken. Toch komen worsten vaak als een rampenplan op het bord terecht: verbrand van buiten en nog rauw van binnen of, ook geen uitzondering, opengebarsten. Bovendien worden ze vaak zieltogend met alleen een sausje geserveerd. Dat is niet goed. Het enige wat je dan eet is een vette hap. Een braadworst hoort mooi bruin, heel en gaar te zijn, geserveerd (op een broodje) met een heleboel versieringen en sauzen, waardoor het een feest om te eten wordt. Als je bij een Amerikaanse honkbalwedstrijd gaat kijken, dan ontkom je niet aan hotdog stands en food trucks die non-stop rijen klanten bedienen. Hotdogs en worsten staan tot honkbal in Amerika als snert en zopie tot schaatsen in Nederland. Je krijgt je hoofdingrediënten (de worst in een broodje) aangereikt en vervolgens ga je die naar keus zelf aankleden. Eerst met naar eigen smaak met allerlei sauzen (mosterd, tomatenketchup, pepersaus, barbecuesaus en mayonaise), zaken als uitjes, tomaten, ijsbergsla, zuurkool, augurken, pepers, ingelegd zuur (relish), bacon bits en geraspte kaas, om het geheel tenslotte af te toppen met selderijzout en/of peper. Zo krijg je worst die iedereen graag wil hebben, of, zoals mijn moeder gezegd zou hebben:, "zo maak je zelfs stront lekker".
Print Pin
Gang: Snack, Tussengerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Barbecue, braadworst, hotdog, snack, tussengerecht
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Servings: 6 personen

Equipment

  • Barbecue voor indirect grillen

Ingrediënten

  • 6 braadworsten
  • 6 hotdog buns
  • beleg naar keuze

Instructies

Voorbereiden

  • Spoel de worsten af onder warm water en dep goed droog met keukenpapier.
    Zet schaaltjes/flessen klaar met condimenten en sauzen.

Bereiden

  • Verwarm de barbecue tot circa 160°C. Houtskool/briketten aan één zijde plaatsen.
    Leg de worsten op het grillrooster boven het deel zonder kolen. Verwarm ongeveer 20 minuten met gesloten deksel. Keer de worsten regelmatig zodat ze aan alle zijden mooi kleuren.
    Waarschijnlijk zijn de worsten al mooi bruin met grillstrepen, maar zo niet, leg ze dan nog 1-2 minuten boven het directe vuur.

Hotdog Etikette

  • De National Hot Dog and Sausage Council (www.hot-dog.org) heeft richtlijnen gepubliceerd voor het op de juiste manier aankleden en opeten van hotdogs. Zo mag je bijvoorbeeld niets tussen het broodje en de hotdog plaatsen. De volgorde van het aankleden is als volgt: eerst de 'natte' ingrediënten (mosterd, chilisaus, ketchup e.d.), dan de condimenten als relish, uien, tomaat en zuurkool en vervolgens geraspte kaas. Tot slot komen smaakmakers als selderijzout en zwarte peper.