Thaise kipsaté met kokos-pindasaus en komkommersalade

saté

Thaise kipsaté met kokos-pindasaus en komkommersalade

Saté is met voorsprong het makkelijkste barbecuegerecht van de grill en het komt met veel voordelen. Om te beginnen is er geen mens die het niet lekker vindt. Ten tweede kan je saté zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Houd je het bescheiden, dan kan je er dus veel tegelijk bereiden. Dat kan heel snel, zodat het een ideaal tussendoortje is om hongerige gasten tot zwijgen te brengen.
Oorspronkelijk komt saté uit Indonesië (waar het een nationaal gerecht is dat zowel op straat als in dure restaurants gegeten wordt) en Maleisië. Vrijwel overal in het zuidoosten van Azië kom je echter varianten tegen, zoals onder andere in Singapore, Thailand en Vietnam. Het concept is echter universeel en identieke vormen van vleesblokjes op een stokje zijn er ook in Japan (Yakitori), Zuid-Afrika (Sosatie) en Spanje (Pinchos).
Van vrijwel elke soort vlees is saté te maken, maar de meest bekende zijn saté babi (met varkensvlees) en saté ajam (met kip). Traditioneel wordt saté opgediend met een saus op basis van soja en pindakaas, brood (om te overtollige saus op te deppen) en atjar, een zuur bijgerecht van ingemaakte groenten. Ook kroepoek past uitstekend bij saté. Omdat we deze Indonesische snack allemaal wel kennen, heb ik gekozen voor de Thaise variant.
Print Pin
Gang: Bijgerecht, Snack, Tussengerecht, Voorgerecht
Keuken: Thaise
Trefwoord: kipsaté, komkommersalade, pindasaus, saté, spies
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Servings: 6 personen

Equipment

  • Barbecue, kamado of grill
  • Houten saté-stokjes

Ingrediënten

  • 6 ons kipfilet

Marinade

  • 2 eetlepels vissaus/ansjovissaus
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 theelepels bruine suiker
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,5 theelepel witte peper
  • 0,5 theelepel ketoembar (of korianderpoeder)
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels massaman curry-pasta
  • 75 gram kokosmelk

Kokos-pindasaus

  • 1 theelepel massaman curry-pasta
  • 2 eetlepels vissaus/ansjovissaus
  • 3 eetlepels pindakaas (met stukjes noot)
  • 3 eetlepels tamarindepasta
  • 1 stengel citroengras alleen het witte gedeelte, fijngehakt
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 150 gram kokosmelk

Komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 10 gram suiker
  • 1 rode peper (rawit)
  • 1 theelepel vissaus

Instructies

Voorbereiden

  • Snijd de kipfilet inblokjes van ongeveer 2,5 cm x 2,5 cm..
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en mix goed.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de marinade en zorg dat elk deel met een laagje bedekt wordt. Laat minstens een uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Laat de saté-pennen circa 30 tot 60 minuten in een bak met water weken.
  • Haal de kipblokjes uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en rijg ze aan de houten pennen. Houd een beetje ruimte tussen de blokjes. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Pindasaus

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit op middelhoog vuur onder voortdurend roeren.Laat 10-15 pruttelen (blijf af en toe roeren) totdat de saus indikt en neem dan van het vuur.

Komkommersalade

  • Breng de azijn met de suiker en 125 ml water aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten sudderen. Laat afkoelen en meng het dan met de rode pepe en, vissaus.
  • Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijst en snijd de komkommer in kleine blokjes.
  • Roer de kommerblokjes door de dressing.

Bereiden saté

  • Verwarm de barbecue tot 175°C. Verdeel de kolen zodanig dat je een veilige zone houdt.
  • Grill de satéstokjes in circa 4-5 minuten per kant gaar.
  • Serveer met satésaus en komkommersalade (en eventueel een stukje brood om niets van de saus verloren te laten gaan)..

Notities

Dit recept is voor ongeveer 3 tot 4 stokjes per persoon.