Gegrilde ananas met vanille-ijs

gegrilde ananas met honing

Gegrilde ananas met vanille-ijs

Hoewel ze op Hawaii ongetwijfeld een andere mening zijn toegedaan, vind ik de toevoeging van ananas aan warme gerechten doorgaans niet zo’n groot succes. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Warme ananas van de grill kan namelijk wonderbaarlijk lekker zijn. Dat wil zeggen, als je de ananas een beetje oppept met een marinade van rum, bruine suiker, honing en kaneel en er een bolletje vanille-ijs bij serveert.
Je kan zo’n toetje maken met schijven uit een blik, maar de smaak wordt ongeveer honderdduizend keer lekkerder als je een verse ananas neemt. Maar zelfs die wordt niet te pruimen als je niet eerst je grillrooster goed schoon boent voordat je fruit gaat grillen.
Nog een tip: koop een rijpe ananas (hij moet sterk geuren). Een paar dagen in het keukenraam laten rijpen heeft geen zin, want na de pluk rijpt een ananas niet verder. Dan kan je net zo goed de kop eraf snijden, in de grond poten en wachten tot een nieuwe plant gegroeid is. Met een tropische zomer bestaat de kans dat het nog lukt ook. Laat de vrucht dan wel lang genoeg rijpen voor je hem plukt, anders kan je weer helemaal overnieuw beginnen en ben je weer een jaar verder.
Print Pin
Gang: Nagerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: ananas, grillen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Servings: 6 personen

Equipment

  • Grill

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • vanille-ijs
  • snufje kaneel

Marinade en Saus

  • 2 eetlepels rum
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kaneel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel gemberpoeder

Instructies

Voorbereiden

  • Schil de ananas en snijd in 6 – 8 plakken. Verwijder het harde hart.
  • Doe de suiker, honing en specerijen bij de rum en klop goed door.
  • Leg de plakken ananas in een platte schaal. Schenk de marinade over de vrucht. Wentel deze zodat beide zijden bedekt zijn met een laagje.
    Laat minimaal 2 uur marineren. Keer de schijven af en toe.
  • Ananasplakken voor bereiding goed laten uitlekken in een zeef boven een schaal. Marinade opvangen en bewaren..

Bereiden

  • Maak het grilrooster extra goed schoon.
  • Verwarm de barbecue tot 200°C.
  • Leg de plakken ananas direct boven de hete kolen en gril voor 15 minuten (halverwege omdraaien).
  • Schep de schijven ananas op een bord met een bolletje vanille-ijs en bedruppel met de overgebleven marinade. Bestrooi met een beetje kaneel.

Notities

Vervang de rum door water als er kinderen mee-eten.