Wat is het verschil tussen koriander en cilantro?

Als je recepten uit de TexMex keuken bekijkt kom je in de lijst met ingrediënten steevast cilantro tegen. Dat is Spaans voor ‘koriander blaadjes’. Cilantro kan je gewoon vervangen door (verse) koriander, want dat is precies hetzelfde kruid, namelijk Coriandrum sativum. Het enige verschil, maar dat is een hele grote, is dat cilantro uitsluitend betrekking heeft op de blaadjes en steeltjes (die ook gewoon eetbaar zijn). Dus niet op de vruchten van het kruid. In Nederland en België heet elk deel van de plant koriander, waarbij de vruchten aangeduid worden als korianderzaad. Deze vruchten zijn zowel gedroogd, als gedroogd en gemalen tot poeder te koop. In Nederland kennen we die specerij in poedervorm ook uit de Indonesische keuken onder de naam ketoembar. Verse of gedroogde koriander of cilantro heeft een totaal andere smaak dan korianderzaad/poeder of ketoembar. Je kan het dan ook niet onderling vervangen. Als alternatief voor verse koriander kan je beter platte peterselie gebruiken en als alternatief voor korianderzaad/poeder beter komijnzaad/poeder.

Hoewel cilantro en verse koriander populaire smaakmakers in veel eetculturen zijn, kan het kruid ook op grote weerstand rekenen. Men vindt het namelijk lekker of juist ontzettend vies. Een tussenweg bestaat bijna niet. Mensen met een aversie tegen verse of gedroogde korianderbladen vinden vaak dat het een zeepsmaak heeft. Bij de bereiding van gerechten kan je eenvoudig rekening houden met de verschillende voorkeuren door het apart te serveren en gasten het zelf al dan niet laten toevoegen. Meekoken verdient namelijk geen aanbeveling omdat dan de frisse smaak verloren gaat.