Waarvoor gebruik je aanmaakmiddelen?

Hout, houtskool en briketten hebben een zetje nodig om te ontbranden. Dat kan op talloze manieren, zoals elke padvinder je kan vertellen, maar die zijn bijna zonder uitzondering ingewikkeld en tijdrovend, of minder gezond en gevaarlijk. Om een vuur voor de barbecue veilig en snel te starten worden daarom speciale aanmaakmiddelen gebruikt.

Aanmaakblokjes zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De (goedkope) witte zijn op basis van wasbenzine/petroleum/kerosine (chemische ontbrandingsmiddelen). De wat duurdere (bruine) blokjes zijn op basis van paraffine. Het duurt een beetje langer voordat ze echt branden, maar dat hele kleine ongemak weegt niet op tegen de voordelen. Ze zijn een stuk gezonder, stinken niet zo en bederven de smaak van het eten niet.

Aanmaakwokkels zijn in (plantaardige) was gedrenkt houtschaafsel. Ze zijn met name ideaal om houtskool te doen ontbranden omdat ze door hun flexibiliteit makkelijk tussen de brokken gestoken kunnen worden. Net als de betere aanmaakblokjes zijn ze geur- en gifvrij.