Kan ik op z’n Amerikaans barbecueën?

recept

Natuurlijk, maar als je recepten voor de barbecue gaat zoeken in Amerikaanse kookboeken of op Amerikaanse websites, dan loop je tegen een aantal problemen aan. Allereerst de benamingen voor allerhande stukken vlees. Ten tweede het feit dat in Amerika andere maten gehanteerd worden dan wij gewend zijn. Ten derde: sommige aldaar gebruikte ingrediënten zijn hier niet of nauwelijks verkrijgbaar, of hebben wel dezelfde naam, maar een heel andere samenstelling. En tot slot ten vierde: doorgaans hanteert men graden Fahrenheit in plaats van graden Celsius.

Benamingen voor vlees
Soms heeft een Amerikaans stuk vlees een naam dat onvertaald ook in Nederland gebruikelijk is (geworden), zoals bijvoorbeeld spare ribs, ribeye en T-bone. In andere gevallen bestaat er een perfecte vertaling, denk onder andere aan pork chops die wij karbonades noemen. Even vaak is er geen woord in het Nederlands beschikbaar dat de lading dekt, zoals voor de Amerikaanse brisket, of blijkt de vertaling toch een wezenlijk ander stuk vlees op te leveren. De verwarring komt doordat Amerikaanse slagers een andere manier van slachten hanteren dan hun Nederlandse en Belgische collega’s.

Het probleem is deels op te lossen door gewoon een stuk vlees te nemen dat dicht in de buurt komt. Om je daarbij te helpen is elders in deze blog een woordenlijst opgenomen met Amerikaanse benamingen en de Nederlandse tegenhanger (klik hier). Wil je desondanks toch liever de originele ‘cut’, maak dan eens een praatje met je slager of, wellicht nog makkelijker, bestel je vlees online. Er bestaan verschillende webshops die zich gespecialiseerd hebben in de verkoop van Amerikaans vlees. Bestellingen worden via koeltransport in speciale isolatiedozen met cool-packs verzonden en zijn minder dan 12 uur onderweg.

maatlepels

Maten
Amerikanen werken met inhoudsmaten als cups en (table c.q. tea) spoons. Die kan je niet vertalen met kopjes en lepels. De meest eenvoudige manier om dat op te lossen is het aanschaffen van een set Amerikaanse maatbekers/lepels. Geef een paar Euro meer uit voor een set van goede kwaliteit. Bij de goedkoopste zal je al na een paar afwasbeurten merken dat de opdruk vervaagt. Je kan ook de rekenmachine van je computer gebruiken, of een omreken website gebruiken, maar dat is tijdens het bereiden een beetje omslachtig. Klik hier om een pagina op deze blog te bekijken met tabellen met omreken voorbeelden.

Productverschillen
Staat in een Amerikaans recept dat je een bepaalde hoeveelheid mosterd moet gebruiken, dan wordt zonder nadere aanduiding (gele) Amerikaanse mosterd bedoeld en dat is een slap aftreksel van wat wij mosterd noemen. Of het wel of niet lekker is doet niet veel ter zake, wel het feit dat je gerecht een andere smaak krijgt. Hetzelfde risico loop je soms al je wat al te letterlijk vertaalt. Zo is een green pepper geen groene peper, maar een groene paprika. Pepers worden in Amerika chili’s genoemd en die zijn daar in een duizelingwekkende verscheidenheid, zowel vers, gedroogd als in poedervorm, verkrijgbaar. Ga je chili con carne maken, dan zal je bijvoorbeeld met een reeks verschillende (gedroogde en gemalen) pepers geconfronteerd worden en die smaken anders dan het spul uit het kruidenrekje dat hier als chilipoeder te boek staat. Veel gebruikte soorten zijn ancho (gedroogde en gemalen poblano peper) en chipotle (gedroogde en gemalen jalapeño peper). Ook een vergissing die vaak gemaakt wordt is het verwarren van baking soda met bakpoeder. Dat zijn echter verschillende producten. Staat in een Amerikaans recept 1 theelepel baking soda, dan kan je dit vervangen door 3 theelepels bakpoeder (maar het eindresultaat zal niet 100% identiek zijn).

Onbekende producten
Kom je in recepten Amerikaanse ingrediënten of producten tegen die in de gewone supermarkt niet te vinden zijn, dan bieden online webshops vaak een oplossing. Ook toko’s willen nog wel eens uitkomst bieden. Dat geldt meestal niet voor verse groenten. Omdat Amerikanen de reputatie hebben te leven op fastfood en tv-dinners zal het voor velen als een verrassing komen dat het aanbod verse groenten in Amerikaanse supermarkten vele malen uitgebreider is dan bij ons.

Temperaturen
In de Verenigde Staten is Fahrenheit de officiële temperatuurschaal en niet Celsius. De formule om van graden Fahrenheit graden Celsius te maken is: Temperatuur in graden Celsius (°C) = (graden Fahrenheit (°F) – 32) / 1.8. Op deze pagina staan voorbeelden van veelgebruikte temperaturen in Fahrenheit en de Celsius tegenwaarde.