
Bruschetta op z’n Italiaans
Voordat je het eerste echte gerecht van de dag op tafel zet, is het geen slecht plan om je gasten vast een voorproefje te geven van al het lekkers dat jij met de barbecue gaat bereiden. De eerste klap is immers een daalder waard? Je mag het ook een amuse-bouche noemen (Frans voor “vermaak voor de mond”). Natuurlijk is het wel zaak dat het hapje indruk maakt. Het moet dus lekker zijn en niet kunnen mislukken. Bruschetta voldoet aan beide voorwaarden.Bruschetta komt van het Latijnse werkwoord bruscare, dat “op kolen roosteren” betekent, dus veel toepasselijker kan ik het niet maken. Oorspronkelijk is het een gerechtje uit Midden-Italië, waar het gebruikt werd om toch nog iets eetbaars te maken van oudbakken brood. Kookboeken die je vertellen dat de Etrusken en de oude Romeinen al bruschetta maakten vergeten één ding: tomaat is een essentieel ingrediënt voor het maken van dit voorafje en tomaten waren tot de 16e eeuw onbekend in Europa. Brood, ingesmeerd met knoflook en olijfolie en vervolgens geroosterd, bestond wel al heel lang, maar dat heette toen (en nu) Crostini. Voor Bruschetta worden (dikke) sneden brood, bijvoorbeeld van ciabatta, gebruikt. Crostini’s worden dunner gesneden en zijn kleiner (want van een baguette). En dan is er ook nog Fettunta (”geolied sneetje”). Dat is bijna hetzelfde als bruschetta, maar dan gemaakt van Toscaans brood, waar geen zout in zit. Bij een Fettunta wordt dat er dan ook over de tomaten gestrooid.
Print
Pin
Servings: 6 personen
Equipment
- Barbecue of grill
Ingrediënten
- 1 Ciabatta (of stokbrood)
- 6 stuks rijpe Roma (Pomodoro) tomaten
- 2 teentjes teentjes knoflook, fijngehakt, plus
- 1 teentje teentje, doormidden gesneden
- 1 eetlepel goede extra vierge olijfolie
- 1 theelepel balsamico
- 6 blaadjes basilicum, fijngesneden
- 3/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 60 ml olijfolie (voor brood)
Instructies
Voorbereiden
- Snijd het brood in niet te dunne sneden.Snijd kop van de tomaten kruislings in. Kook een pan water en neem van het vuur. Dompel de tomaten 1-2 minuten in het kokende water. Laat iets afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en ontdoe ze dan van de velletjes. Snijd vervolgens in kwarten, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in hele kleine stukjes. Laat goed uitlekken in vergiet.Hak de knoflook fijn en snijd de blaadjes basilicum in fijne stukjes.Klop in een kom 1 eetlepel olijfolie, de balsamico met het zout en de peper tot een dressing. Voeg de tomatenstukjes, de knoflook en de basilicum toe en meng goed door elkaar.
Bereiden
- Verwarm de barbecue tot circa 160°C. Smeer het brood aan één zijde in met olijfolie, strooi er een snufje zout over, en grill de sneden met de besmeerde kant naar beneden op het rooster met gesloten deksel ongeveer 2-3 minuten tot de buitenste rand bruin begint te worden. Wrijf met een half teentje knoflook over de besmeerde zijde en beleg deze vervolgens met een schep van het tomatenmengsel. De olie voorkomt dat het brood door de tomaten snel zompig wordt. Garneer met doormidden gesneden olijven.