
Cajun Garnalenspies en Shrimp Po’Boy Sandwich
De Cajuns zijn een Amerikaanse bevolkingsgroep in de staat Louisiana die nog een soort Middeleeuws Frans spreekt (vergelijkbaar met het Zuid-Afrikaanse Boers in relatie tot Nederlands). Hun woongebied is de delta van de Mississippi River die hier uitmondt in de Golf van Mexico. De Cajuns staan bekend om hun weliswaar eenvoudige, maar uitmuntende (plattelands-) keuken. Die keuken is één van de twee redenen waarom de staat Louisiana bekend staat als een culinair paradijs. De andere reden is de Creoolse keuken uit de aangrenzende stad New Orleans. Die is iets verfijnder, zeg maar deftiger. Beide keukens hebben vaak hun eigen versie van hetzelfde gerecht die slechts minimaal van elkaar verschillen. Zowel in de Cajun als in de Creoolse keuken is een belangrijke plaats ingeruimd voor garnalen die in overvloed voorkomen in de warme Golf van Mexico.Daarmee gaan we in dit recept een eenvoudige spies maken voor op de barbecue. Maar als je wilt kan je er ook een lekker broodje van maken, een zogeheten Shrimp Po’Boy. Officieel worden de garnalen daarvoor in een beslag gedoopt en gefrituurd, maar geloof me, zo van de barbecue smaakt het minstens zo lekker.
Print
Pin
Servings: 6
Equipment
- Barbecue, kamado of grill
Ingrediënten
- 6 ons gepelde garnalen
Marinade
- 8 eetlepels gezouten boter
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel Cajun kruidenmix
- 1 eetlepel citroensap
Po'Boy Sandwich
- 6 pistolettes
- 2 tomaten (in plakjes)
- ijsbergsla
- 1 rode ui, gesnipperd
- 250 gram mayonaise
- 2 eetlepels mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel tabasco
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1 theelepel Worcstershiresaus
- 1 theelepel (mild) paprikapoeder
- 2 theelepels fijngehakte kappertjes
- snufje zout
- snufje cayenne peper
Instructies
Voorbereiden garnalenspiesen
- Doe alle ingrediënten voor marinade in een steelpan en breng roerend aan de kook. Verwijder van vuur en bewaar de helft voor later.
- Rijg de garnalen aan de prikkers en doe deze in een schaal. Bestrijk de garnalen-spiesen aan beide zijden met de marinade en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Voorbereiden Po'Boy Sandwich
- Doe alle ingrediënten, uitgezonderd de broodjes, tomaat, sla en ui, in een kom en klop tot een remoulade.
Bereiden garnalenspiesen
- Verwarm de barbecue tot 200°C.
- Gril de garnalenspiesjes in circa 2 minuten per kant gaar. Haal van het vuur zodra ze mooi roze zijn en besmeer voor serveren met de apart gehouden marinade.
Bereiden Po'Boy Sandwich
- Snijd de broodjes overlangs doormidden en besmeer beide helften royaal met remoulade. Leg op de onderste helft wat ijsbergsla, 2 plakjes tomaat en wat gesnipperde uitjes. Verwijder de saté-prikkers uit de garnalen en beleg de broodjes met de garnalen. Lepel nog wat remoulade over de garnalen en leg het bovenste deel van de pistolette op de sandwich.