
Coleslaw (Koolsla)
Bij een Amerikaanse barbecue zal coleslaw echt nooit ontbreken. Hoewel de Amerikanen het idee voor deze koolsla oorspronkelijk van ons hebben over-genomen, zijn wij in Nederland het spul eigenlijk pas gaan proeven sinds fast- foodketens als McDonald’s en Kentucky Fried Chicken ermee op de proppen kwamen. Dat is best jammer, want het smaakt helemaal niet verkeerd en is ontegenzeggelijk een prima keuze bij barbecues, waar het een frisse tegenhanger vormt voor de intensieve smaken van bijvoorbeeld spare ribs en chili con carne.Hoewel coleslaw doorgaans on the side in een kom of aan de rand van het bord geserveerd wordt, komt het ook voor dat het gebruikt wordt als topping van een sandwich. Het onderstaande recept is min of meer de standaard versie die in The South gangbaar is, maar elke kok geeft zijn eigen unieke draai aan coleslaw.In bepaalde delen van North Carolina wordt de mayonaise vervangen door tomatenketchup en azijn. Het wordt dan red salad of barbecue salad genoemd.
Print
Pin
Servings: 6 personen
Equipment
- schaal
Ingrediënten
- 500 gram witte kool, fijngesnipperd
- 100 gram wortel, julienne gesneden
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 75 ml volle melk
- 75 ml karnemelk
- 135 gram mayonaise
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels citroensap
- 50 gram kristalsuiker
- zout en peper
Instructies
Bereiden
- Meng in een schaal de witte kool, wortel en ui.
- Klop in een schaal de overige ingrediënten goed door elkaar tot een saus.
- Schep het kool-, wortel- en uien-mengsel door de saus en schep goed om. Laat minstens 4 uur, maar bij voorkeur een nacht intrekken. Roer voor het opdienen nogmaals goed door.