
Crostini met tonijnsalade op basis van Andalousesaus
Crostini is het oudere zusje van bruschetta en bestond al voordat Italianen in de ban raakten van tomaten. Het is een buitengewoon eenvoudig te bereiden gerechtje dat als een anti-pasta voor de maaltijd helpt om het wachten op het grotere barbecue werk te korten. Crostini’s (al dan niet in combinatie met bruschetta’s) zijn een aantrekkelijk en heel smakelijk alternatief voor het onderhand een beetje afgezaagde mandje stokbrood met kruidenboter. Helemaal als je ze belegt met verschillende originele toppings en presenteert als een anti-pasta of tapa’s schaal.Je kunt crostini’s zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een eenvoudig plakje worst (prosciutto, salami, chorizo, paté) is al erg lekker, evenals een een plak goede kaas. Ook gebakken (kastanje-) champignons doen het erg goed op een crostini. Onderstaand een recept voor crostini met tonijnsalade.
Print
Pin
Servings: 4 personen
Equipment
- Barbecue
Ingrediënten
- 1 baguette of stokbrood
- 1 blikje tonijn op olie
- 1 eetlepel andalousesaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel kappertjes
- 1 theelepel fijngehakte augurken
- 1 theelepel zongedroogde tomaat
- 1 theelepel fijngehakte zwarte olijven
- 2 hardgekookte eiieren
- snufje zout
Instructies
Voorbereiden
- Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Doe 2 tot 3 eetlepels van de opgevangen olie in een kom, pers hierboven twee teentjes knoflook uit en voeg de oregano toe. Roer goed door.Snijd de baguette in 8 schuine plakken (kapjes niet gebruiken) en besmeer deze aan één zijde met het oliemengsel.Meng de tonijn met Andalousesaus, kappertjes, gedroogde tomaat, olijven en augurkstukjes.Kook de eieren in 8 minuten hard en laat afkoelen.
Bereiden
- Leg de sneden stokbrood met de ingesmeerde kant op een warm grillrooster en laat in 5 tot 10 minuten droog en krokant worden. Keer halverwege om. Haal het brood van het rooster en laat tot lauw afkoelen. Pel ondertussen de eieren en snijd in plakjes.Beleg de crostini's met de tonijnsalade, leg daarop een plakje ei en bestrooi met een snufje zout.
Tip
- Geef je crostini met tonijnsalade wat extra kleur, smaak en cachet door een bijzonder soort zout te gebruiken, bijvoorbeeld zwart- of gerookt zeezout.