
The Canadian: een Black Angusburger
Geen barbecuepartij van de grill is compleet zonder hamburgers. Van origine is dat een plat stukje samengeperst gehakt vlees dat Duitse immigranten als vertrouwd recept (hun ‘frikandelle’) naar de Nieuwe Wereld meenamen. Daar werd het bekend als hamburger steak, naar de havenplaats vanwaar veel Duitsers inscheepten. Er bestaan talloze claims wie als eerste op het idee kwam om de hamburger op een broodje te leggen, zodat het lopend en zonder bestek gegeten kon worden, maar de definitieve doorbraak van dit concept kwam op de wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis. Het werd oorspronkelijk een hamburger steak sandwich genoemd, maar nog geen dertig jaar later was de term hamburger al volkomen ingeburgerd. Met de opkomst van fastfood restaurants na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van de hamburger nog grotere vormen aan. Dat moment markeert ook de afsplitsing tussen wat liefhebbers van lekker eten smalend gebakken schoenzolen noemen aan de ene kant en echte hamburgers aan de andere kant. Wat betreft bereiding bestaat er niet veel verschil. Het onderscheid zit hem in de kwaliteit van het vlees, de aankleding, en het broodje. Dat hoort er namelijk echt bij, anders serveer je geen hamburger, maar een Duitse frikandel.
Print
Pin
Servings: 6 personen
Equipment
- Barbecue of Kamado
Ingrediënten
- 1 kilo grof gemalen (Black Angus) gehakt (géén mager gehakt)
- 1 ui (heel fijn gesneden)
- 2 sneden (oud) witbrood
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
- 1 eetlepel pittige mosterd
- 1 ei
- 1 dl melk
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 6 Italiaanse bollen
- 1 rode ui (in halve ringen gesneden)
- 2 tomaten (in plakjes gesneden)
- 6 plakken echte Cheddar kaas (dus niet die plastic smeltkaas)
- 6 plakken bacon
- ijsbergsla
- sauzen naar keuze
- kruidenboter
Instructies
Voorbereiden
- Fruit de uit in een klein beetje olie glazig en laat afkoelen.Verwijder de korsten en scheur het brood in kleine stukjes. Voeg voldoende melk toe om een dikke, maar kneedbare brij te krijgen.Kluts het ei en voeg worcestershire, ketschup, mosterd, ui, knoflook, zout en peper toe. Voeg toe aan broodmengsel en mix goed. Voeg dan gehakt toe en meng, zonder te hard te kneden.Verdeel het gehakt in gelijke porties van circa 150 gram. Doop je handen in koud water en vorm platte schijven van 2 cm. dik van elk portie gehakt. Of nog beter, gebruik een hamburgerpers.
- Bewaar de hamburgers minstens een uur in de koelkast om aan te stevigen. Doe een stukje vetvrij (bak-) papier tussen de schijven om aan elkaar plakken te voorkomen. Verpak het geheel in huishoudfolie.
Bereiden
- Verwarm de barbecue tot circa 200°C. Houtskool/briketten aan één zijde plaatsen.
- Grill de burgers boven direct vuur in 4 minuten aan beide zijden donkerbruin. Gebruik een spatel om voorzichtig halverwege te keren.
- Schuif de hamburgers naar de koude zijde zodra ze aan beide zijden mooi gekleurd zijn. Sluit het deksel en laat garen tot de kerntemperatuur 68°-69°C is (circa 5-8 minuten). Haal dan van het vuur en laat nog enkele minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd ondertussen de broodjes doormidden en grill met de snijkanten naar beneden 1 minuut. Bak tegelijkertijd in een skillet of grillpannetje de bacon krokant.
Beleggen
- Besmeer de onderkant van het broodje met een lik kruidenboter en mayonaise. Leg daarop wat sla en de Angusburger met daarop een plak Cheddar kaas, bacon, uienringen en tomaat. Spuit hierover wat tomatenketchup of curry-saus en dek af met de bovenste helft van het broodje. Snijd The Canadian doormidden en zet bijde helften vast met een saté-prikker.
Tip
- Prik met je pink door en door een gat door het midden van de hamburger. Daardoor krijgt het binnenste van het vlees meer directe warmte en wordt de kern van de burger goed gaar voordat de buitenkant te ver doorslaat. Het voorkomt ook dat de burger gaat zwellen tijdens het garen. Na bereiding zie je het gat niet meer of anders verbergen de toppings het wel.