
Groentenspiesen met Halloumi kaas en couscous
Groenten kunnen uitstekend op de barbecue klaargemaakt worden, maar het probleem is dat niemand echt handenklappend van plezier staat te juichen als je, nadat je ze een half uur hebt laten wachten op de volgende gang, met een schaal in plakken geroosterde courgetten aan komt draven. Geroosterde courgette met een beetje zeezout is helemaal niet verkeerd, maar als dat het enige is wat voor je neus staat, is het een eentonig gerecht dat er ook niet uitnodigend uitziet. Toch is het helemaal niet moeilijk om groenten lekker klaar te maken en aantrekkelijk te presenteren. Door ze in stukjes te snijden en aan spiesen te rijgen. Je kan op die manier verschillende soorten (smaken) tegelijk grillen en door kleuren af te wisselen zijn die spiesen ook een feest om te zien. Uiteraard kan je de groenten afwisselen met stukjes vlees als je wilt, maar in dit recept heb ik het bewust vegetarisch gehouden en als extra smaakmaker halloumi kaas toegevoegd. Halloumi is van oorsprong een kaas van schapen- en geitenmelk uit Cyprus die wat smaak iets weg heeft van feta, maar de elasticiteit bezit van mozzarella. Door de geringe smeltingsgraad past deze kaas uitstekend op de barbecue waar het een mooi krokant bruin korstje krijgt. Het wordt heel veel gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Print
Pin
Servings: 6 personen
Equipment
- barbecue vor indirect grillen of kamado
- 6 Metalen spiesen
- pan voor couscous
Ingrediënten
- 1 rode uien
- 2 courgettes
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 oranje paprika
- 1 aubergine
- 6 grote kastanjechampignons
- 6 kerstomaatjes
- 500 gram halloumi kaas
Marinade
- 120 ml olijfolie
- 2 citroenen, uitgeperst
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
- 2 eelepels bieslook, fijngesneden
- 2 eetlepels tijmblaadjes
- 1 eetlepel munt, fijngesneden
- 6 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
Couscous
- 450 gram couscous
- 600 ml kokend water
- 1 eetlepel ras el hanout
- 1 theelepel chilivlokken
Instructies
Voorbereiden
- Snijd de kaas in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.
- Snijd de kaas in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.Snijd de paprika’s, de aubergine, de uien en de courgettes in stukken van ongeveer dezelfde grootte en snijd de champignons en tomaten doormidden.
- Klop alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar.
- Roer alle groenten (niet de kaas) door de marinade en laat ongeveer een uur intrekken (af en toe doorroeren).
- Rijg om en om de verschillende groenten en blokjes kaas aan spiesen. Bewaar de marinade.
Bereiden
- Verhit de barbecue tot 175°C.
- Kook (in de keuken) het water.
- Leg de groentenspiesen boven het vuur en gril in 10 tot 12 minuten gaar. Keer de spiesen regelmatig zodat alle zijden evenredig directe hitte krijgen en mooie grilsporen gaan vertonen.
- Doe de couscous met de ras el hanout en chilivlokken in een pan en giet daarover het kokende water. Roer even door en doe het deksel op de pan. Laat 5 minuten welen (van het vuur af) met het deksel op de pan. Na 5 minuten doorroeren en eventueel op smaak brengen met zout, peper of andere smaakmakers.
- Lepel de overgebleven marinade over de groentenspiesen en serveer deze samen met de couscous.
Notities
Je kan dit gerecht nog een extra ‘bite’ meegeven door zongedroogde tomaatjes ongeveer 10 minuten in water te laten weken, droog te deppen en mee te rijgen op de spiesen.
Dit recept kan je perfect combineren met souvlaki, zodat je zowel vleeseters als vegetariërs tegelijkertijd een eenduidig gerecht kan serveren.