
Hemelse oerhammetjes
Verras je gasten met een superlekker tussengerechtje
In het zuiden van de Verenigde Staten noemen ze oerhammetjes pig wings. Het is daar een traditioneel barbecuegerecht dat op een lage temperatuur heel langzaam gegaard wordt (low & slow cooking). Het oerhammetje is de schouderschenkel van een varken, weegt ongeveer 300 gram en bevat in het midden een iets uitstekend bot (handig om vast te houden als je het afkluift).
Je kunt bij een (goede) online slager voorgegaarde oerhammetjes kopen die je alleen hoeft op te warmen (30 minuten op de barbecue boven indirect vuur op 150 graden), maar zelf klaar maken is veel leuker en lekkerder, omdat je dan zelf de smaak bepaalt. Het is wel iets waarvoor je de tijd moet nemen (3 tot 4 uur), maar dat is het wachten meer dan waard. Het vlees wordt zo mals dat je het, net als pulled pork, eenvoudig uit elkaar kan trekken. Met onderstaand recept zet je een pure smaaksensatie op tafel waarvan veel mensen nog nooit gehoord hebben. De lange gaartijd en de onbekendheid hebben als voordeel dat oerhammetjes heel vriendelijk geprijsd zijn.
Equipment
- Indirect grillen /roken
Ingrediënten
Voor 2-3 personen:
- 2 oerhammetjes
- 4 eetlepels mosterd
- pigwing rub
- 4 eetlepels appelsap
- barbecuesaus
Instructies
Voorbereiden
- Snijd eventuele losse stukjes en vliezen weg van de oerhammetjes en bestrijk deze rondom met mosterd. Vervolgens wrijf je ze in met een rub naar keuze. Mega lekker is Don Marco’s PigWing Seasoning. Pak de hammetje daarna stevig in met huishoudfolie, leg in de koelkast en laat de smaken een paar uur intrekken.
- Verdeel de barbecue in een warme en een koude zone en verhit tot circa 150 graden. Begin op tijd en reken op minimaal 3 uur (plus 10 minuten om te laten rusten).
Bereiden
- Zodra be barbecue op temperatuur is voeg je rookhout aan de briketten toe. We gaan in dit recept met appelsap werken, dus appelhout is een goede keuze. Leg je de oerhammetjes op het rooster, bevestig je kernthermometer en sluit het deksel.
- Laat de oerhammetjes langzaam garen tot de kerntemperatuur 70 graden aanwijst. Dat zal ongeveer 1,5 uur duren. Haal het vlees van het vuur en wikkel elk hammetje in aluminiumfolie, maar houd de bovenzijde open. Giet hierin twee eetlepels appelsap per pakketje en vouw stevig dicht. Leg de oerhammetjes terug op het rooster.
- Laat de oerhammetjes nogmaals 1,5 uur in de folie verder garen. Haal van het vuur en pak de hammetjes uit. Wees voorzichtig met het hete vocht in de pakketjes. Leg de hammetjes in een aluminiumschaal, bestrijk royaal met je favoriete barbecuesaus en zet de schaal op het rooster. Laat de saus nog 30 minuten intrekken. Haal van het vuur, dek af met aluminiumfolie en laat een minuut of 10 rusten voordat je de oerhammetjes serveert. In The South serveert met de oerhammetjes graag met wat brood en coleslaw.
Video
Notities
Dit recept is van BBQuality, een uitstekende online slager waar je oerhammetjes (ook voorgegaarde) kunt bestellen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!