Hoe brand ik een gietijzeren rooster of Dutch oven in?

Voordat je een gietijzeren grillrooster (of gietijzeren pan, dan wel Dutch oven) in gebruik kan nemen, moet je deze voorbehandelen.

Begin met het verwarmen van je barbecue tot ca. 180° C – 200° C. en plaats hierin het rooster (de pan) voor ongeveer een uur. Het gietijzer zal licht verkleuren en roken. Als het roken is opgehouden zal de door de fabrikant aangebrachte waslaag grotendeels zijn verdwenen. Verwijder het rooster c.q. de pan voorzichtig (kijk uit dat je je handen niet brandt). Als deze goed is afgekoeld, wat enige tijd zal duren, ga je het rooster schoonboenen met warm water en (milde) zeepsop.

LET OP: dit is de eerste en enige keer dat je een gietijzeren rooster/pan met zeepsop schoonmaakt. In het vervolg doe je dat nooit meer om de bescherming die je straks gaat aanbrengen niet teniet te doen. Spoel goed na met schoon water en droog af met een zachte doek die niet pluist (geen papier gebruiken, want dat laat schilfers achter op het ruwe oppervlak). Niet laten opdrogen.

Smeer vervolgens het rooster (de pan) dun in met arachideolie en zet weer voor een uur op de barbecue van 180°C – 200°C. Daarna weer laten afkoelen, de overtollige olie met een doekje verwijderen en opnieuw met verse olie insmeren en weer een uur verwarmen. Voor het allerbeste resultaat dit proces nog een derde keer herhalen. Je gietijzeren grillrooster (pan) is dan klaar voor gebruik en heeft een natuurlijke antiaanbaklaag.

Van tijd tot tijd (zeg tweemaal per seizoen) zal je het proces van insmeren met olie en inbranden moeten herhalen, want de antiaanbaklaag verliest zijn kracht tijdens gebruik. Voor alle duidelijkheid: alleen insmeren en verwarmen, dus niet afboenen met een sopje!