
Weliswaar is een blog over barbecue niet de aangewezen plek om oude koeien uit de sloot te halen, maar ik ontkom niet aan een klein beetje geschiedenis. Al was het alleen maar om enkele misverstanden uit de weg te ruimen. Zoals het idee dat barbecueën iets van recente tijden zou zijn. Het tegendeel is waar: barbecueën is nog ouder als de weg naar Kralingen. Veel ouder zelfs. Zodra onze primitieve voorouders in de smiezen kregen hoe ze zelf een vuurtje konden stoken, brandend houden en doven, zijn ze begonnen met roosteren. Roken ontdekten ze vrijwel tegelijkertijd. Min of meer automatisch. In hun van rook vergeven holen en grotten bleek het bewaarde voedsel niet alleen langer houdbaar, maar ook lekkerder. Het duurde ook niet lang voordat het besef doordrong dat indirect en langzaam gegaard eten vaak nog betere resultaten opleverde. Zie daar de drie basismethodes van barbecueën: grillen, roken en slow cooking. Hoe lang geleden? Dat is niet exact te achterhalen, maar zeker is dat er al ruim 400.000 jaar gebarbecued wordt. In bewaard gebleven manuscripten van de oude Grieken en Romeinen staan al gedetailleerde beschrijvingen en recepten, en ook in het Oude Testament komt het begrip aan de orde. Er is zelfs een barbecue heilige.