
De kamado is een barbecue die is afgeleid van eeuwenoude houtskoolovens uit Japan. In essentie verschilt de werking ban een kamado weinig met die van een kogelbarbecue, maar door de keramische mantel, de ei-vorm en de hermetische afsluiting zijn de mogelijkheden aanzienlijk ruimer, de beheersing van de temperatuur veel eenvoudiger en de resultaten beter. In feite kan je met een kamado alle kooktechnieken toepassen (zelfs brood bakken).
De temperatuur regel je met de ventilatieopeningen onder en boven (op het deksel). Door de onderste schuif te openen voer je zuurstof aan die het vuur aanwakkert. Het bereik van de gewenste temperatuur (bijvoorbeeld 100 tot 200 of 200 tot 300 graden) bepaal je door de onderste schuif weinig (lage temperatuur) of juist veel (hoge temperatuur) open te schuiven. Met de bovenste schuif kan je de exacte temperatuur regelen. Wil je met een kamado indirect grillen of roken, dan plaats je een extra tussenplaat. Wil je een pizza of brood bakken, dan gebruik je een pizza -steen.
Kamado’s zijn zuiniger in gebruik dan gewone kogelbarbecues. Niet verbruikte houtskool laat je gewoon liggen (wel as afvoeren na gebruik) en vul je de volgende keer aan met extra kolen.
Waarschuwing: gebruik voor het aansteken van de houtskool bijvoorkeur aanmaakwokkels. Zet de onderste schuif en het deksel wijd open en wacht met sluiten tot de wokkels helemaal zijn opgebrand. Gebruik nooit aanmaakmiddelen met een chemisch bestanddeel om een kamado aan te steken (zoals witte aanmaakblokjes die parafine bevatten). Ook briketten met een chemisch bindmiddel zijn uit den boze. De chemische bestanddelen