
De keuze voor gas of voor kolen is een persoonlijke afweging. Het antwoord op de vraag of houtskool of briketten beter is heeft veel minder met een voorkeur te maken. Beide soorten beschikken namelijk over specifieke eigenschappen waardoor ze meer of juist minder geschikt zijn voor bepaalde toepassingen.

Houtskool bestaat uit puur verkoold hout zonder toevoegingen. Het brandt beter dan hout, onder andere omdat het droog is. De ontbranding verloopt snel en houtskool kan heel hoge temperaturen bereiken. Daardoor is het bij uitstek geschikt voor direct grillen (zonder deksel). Omdat houtskool snel opbrandt is bijvullen sneller nodig. Bovendien wordt de temperatuur van houtskool snel minder (houdt warmte minder goed vast).

Briketten bestaan uit verpulverd houtskool dat in combinatie met een bindmiddel tot brokken geperst wordt. Omdat briketten gelijkmatig warm worden en lang op een constante temperatuur blijven, is deze brandstof ideaal voor indirect grillen (met gesloten deksel) en roken. Het duurt langer voordat briketten op temperatuur zijn en deze wordt niet zo hoog als bij houtskool, maarze behouden langer hun temperatuur.
Zowel voor houtskool als voor briketten geldt dat goedkoop meestal duurkoop betekent. Er bestaan grote verschillen in kwaliteit. Aan de buitenkant is niet te zien of een stuk houtskool of een briket van inferieur hout gemaakt is. Dat merk je pas als je ze letterlijk in rap tempo voor je neus in as ziet opgaan. Let bij briketten bovendien op of het gebruikte bindmiddel een natuurlijk product is (bijvoorbeeld maïszetmeel). Goedkope briketten maken gebruik van chemicaliën en die wil je liever niet in je eten laten opstijgen. Een vergelijkbaar probleem doet zich ook voor bij goedkoop houtskool. Als dat gemaakt is van gebruikt afvalhout, is het risico niet ondenkbeeldig dat zich daarin verfresten, restanten van spijkers en andere troep bevinden. Kortom, laat je bij de aankoop van houtskool of briketten niet je portemonnee, maar je gezonde verstand spreken.
Wat is restaurant houtskool?
Restaurant houtskool, of restaurant grade, is een kwaliteitsaanduiding. Het wordt meestal verkocht in grote zakken van 10 kilogram, mede omdat de brokken een fors stuk groter zijn dan gebruikelijke houtskool. Deze branden langer en bereiken hoge temperaturen. De beste houtskool wordt gemaakt van puur Zuid-Afrikaans acaciahout dat gelijkmatig brandt, niet spat en een aangename geur en smaak heeft. Het is qua prijs iets duurder, maar bevat minder gruis, stof en te kleine stukjes die door je rooster vallen.