
Speklappen Char Siu
Hoewel speklappen min of meer verplichte kost zijn op veel barbecue-partijen, bestaat er geen lapje vlees waarover vaker geklaagd wordt. Niet zonder reden, want met grote regelmaat blijken de speklappen aan crematie ten onder te zijn gegaan. De oorzaak is niet moeilijk te verklaren. Speklappen bevatten veel vet. Ga je dat boven direct vuur bereiden, dan smelt het. Dat lekkende vet belandt op de gloeiendhete kolen, met steekvlammen (flare ups) tot gevolg. Die oplaaiende vlammen garen het vlees niet, maar verbranden het. De oplossing is al even eenvoudig: boven indirecte hitte garen en op het einde van de bereiding nog heel even boven direct vuur voor het mooie korstje. Je gasten zullen het buitengewoon waarderen als jouw speklappen wel eetbaar blijken te zijn, maar als je toch goed bezig bent kan je evengoed nog beter je best doen en een gerecht van speklappen op tafel zetten dat echt lekker is. Met nadruk op gerecht, in plaats van een kaal zielig lapje vlees met wat saus uit een knijpfles. Dit recept is voor Chinese char siu.
Print
Pin
Servings: 6 personen
Equipment
- Smoker Indirect grillen
Ingrediënten
Ingrediënten voor vlees
- 6 dikke speklappen zonder zwoerd
- 80 ml hoisinsaus
- 80 ml lichte sojasaus
- 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel fijngehakte knoflook
- 0,5 theelepel vijfkruidenpoeder
Ingrediënten voor marinade en saus
- 60 ml hoiinsaus
- 60 ml donkere sojasaus
- 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel fijngehakte knoflook
- 0,25 theelepel vijfkruidenpoeder
Extra
- 2 bosuien
- 0,5 komkommer
- Chinese pannenkoekjes (optioneel) diepvries bij de toko
Instructies
Voorbereiden
- Doe de hoisinsaus, sojasaus, wijn, honing, suiker, knoflook en vijfkruidenpoeder in een kom en klop met een garde om te mixen. Doe de helft van de marinade in een afsluitbare pot voor later.
- Voeg de speklappen toe aan de resterende marinade en wentel ze een paar keer om zodat elk deel volledig bedekt is. Laat minimaal 3 uur, liefst een hele nacht, in de koelkast staan. Af en toe de speklappen omdraaien
- Snijd de lbosuitjes in ringen en de komkommer in smalle reepjes (julienne).
- Optioneel: Ontdooi de pannenkoekjes en stoom volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bereiden
- Verwarm de barbecue tot 175°C. Verdeel de kolen zodat je twee zones krijgt. Leg twee houtblokjes op de kolen, zodat het vlees een lekker rookaroma krijgt.
- Laat de speklappen uitlekken en gooi de marinade weg.
- Doe de speklappen in een aluminium schaal en zet deze 30 minuten boven het koude gedeelte op het rooster. Sluit het deksel. Bestrijk de speklappen om de 10 minuten met de achtergehouden marinade.
- Draai na een half uur met een tang de speklappen om en grill nogmaals voor 20-30 minuten (ook nu om de 10 minuten met marinade bestrijken). Als het vlees aan de randen donker begint te worden is het gereed. Controleer voor alle zekerheid de kerntemperatuur, die moet tussen 75°C. en 80°C. bedragen.
- Maak 10-15 minuten voor het einde van de grilltijd de extra saus klaar. Doe alle ingrediënten in een sauspan, roer goed en breng aan de kook. Zet op een lager vuur en laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen tot de saus indikt (pas op, als het vuur te hoog is kan de saus verbranden). Als de gewenste dikte bereikt is van het vuur nemen en even laten afkoelen.
- Snij de speklappen in repen en giet er wat extra saus over. Serveer met reepjes komkommer en ringetjes bosui (en eventueel gestoomde Chinese pannen-koekjes).
Eten
- Serveer je er pannenkoekjes bij? Schep dan een hoopje char siu op tweederde van boven op het pannenkoekje. Leg er wat bosui en komkommer op. Sla de onderkant van het velletje over het vlees, sla de zijkanten naar binnen en rol verder op.
- Ook lekker bij char siu is een kom rijst- of instant noedels.