
Chili (voluit chili con carne) is een barbecuegerecht pur sang uit de regionale Amerikaanse keuken die bekend staat als TexMex. Daarin zijn heel veel Mexicaanse invloeden terug te vinden, maar chili con corne is in Mexico zelf totaal onbekend. Er doen allerlei anekdotes de ronde over het ontstaan van chili. Zo zou het zijn uitgevonden door een gevangeniskok die de ondankbare taak had om een maaltijd te bereiden voor zijn ongetwijfeld uitgehongerde medegevangenen die de hele dag in de bloedhete zon dwangarbeid hadden moeten verrichten, terwijl hij weinig anders tot zijn beschikking had dan een partij half bedorven vlees. Om zoveel mogelijk bacteriën om zeep te helpen besloot hij dat vlees urenlang te sudderen en om de penetrante geur te bestrijden voegde hij een lading uien en knoflook toe. De kwalijke smaak maskeerde de kok door zijn stoofpot helemaal vol te gooien met de heetste chilipepers die hij kon vinden. Zijn creatie, pepers met vlees, werd enthousiast ontvangen.
In werkelijkheid ontstond chili in het laatste kwart van de 19e eeuw als een eenvoudig te bereiden gerecht in de veldkeukens van cowboys tijdens drijftochten van vee. Rond 1900 werd het op de markt van San Antonio in Texas, een centrum van veehouderij, door Mexicaanse huisvrouwen (de chili queens) te koop aangeboden.

Van origine zitten er geen bonen in chili. Die toevoeging is pas ontstaan tijdens de jaren van de Great Depression (de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw) als goedkoop alternatief voor duur vlees. Sindsdien bestaat er een bittere strijd tussen (Texaanse) puristen die stug volhouden dat er geen bonen horen in chili en vrijdenkers die dat juist wel lekker vinden. Echte chili (zonder bonen) is het officiële staatsgerecht van Texas en het semi-officiële volkslied van Texas is een song met de titel “If you know beans about chili, you know that chili has no beans” van Ken Finlay. Echte chili, dus zonder bonen, staat in Texas ook bekend als een ‘bowl of red’.