Waar kan ik niet buiten?

Als je in een barbecuewinkel om je heen kijkt, zie je een ongelofelijke hoeveelheid hulpmiddelen. Een aantal daarvan hoort tot de categorie ‘gadget’, oftewel het oogt leuk, maar het heeft niet echt een toegevoegde waarde. Zoals bijvoorbeeld een BBQ- lettertang waarmee je teksten in het vlees kunt branden. Daarnaast heb je echter een heel scala aan accessoires die terdege functioneel nut hebben. Die bespreek ik later in deze blog, als we de grondbeginselen achter de rug hebben. Er zijn echter een paar accessoires waar je niet buiten kunt en die je vanaf het eerste moment nodig hebt. Ben je een volslagen ‘newbie’ op barbecuegebied, schaf die dan meteen aan.

grilltanf

Basisgereedschap
Veel barbecuers staan met een keukenvork vlees te keren boven het vuur of lopen te friemelen met een grilltang van een paar Euro. Doe jezelf een plezier en investeer wat geld in een deugdelijke roestvrijstalen grillset met spatel, tang en messing grillborstels. Met deugdelijk bedoel ik gereedschap dat niet ombuigt als een fors stuk vlees wordt opgetild, zoals goedkope exemplaren altijd doen.

Kernthermometer
Met een kernthermeter kan je nauwkeurig bepalen wat de temperatuur van het binnenste van je vlees is. Een onmisbaar hulpmiddel als je perfect wilt barbecueën. Zo’n thermometer hoeft niet duur te zijn, maar voor een beetje meer geld heb je een digitaal apparaat met wekker dat op afstand afleesbaar is.

kernthermometer

Hittebestendige handschoenen
Je kan natuurlijk een theedoek gebruiken om het kokend- hete deksel c.q. rooster van de barbecue op te tillen, of om je hand te wikkelen als je boven het vuur vlees staat te keren, maar echt, een paar goede BBQ-handschoenen zijn de investering dubbel en dwars waard.

Extra grilltang
Tijdens het barbecueën werk je met rauw en met gegaard vlees. De grilltang waarmee je het rauwe vlees op de barbecue legt, moet je altijd eerst reinigen voordat je deze opnieuw gebruikt voor het keren of afnemen van vlees om kruisbesmetting te voorkomen (ziekmakende bacteriën die van het ene product op het andere komen). In de praktijk is het veel handiger een extra grilltang te gebruiken.

grilltanf

Brikettenstarter
Zoals je straks zult lezen is een brikettenstarter niet absoluut noodzakelijk, want ook zonder dit hulpmiddel kan je een vuurtje aan de praat krijgen. Met de starter gaat het alleen sneller en bovenal veel makkelijker.

Brandstof
Afhankelijk of je gaat grillen of barbecueën (en je persoonlijke voorkeur) heb je houtskool of briketten nodig. Ik heb het verschil tussen goedkope rommel en kwaliteitsbrandstof eerder al uitgelegd, dus laat je door niemand wijsmaken dat zo’n baal van de benzinepomp of supermarkt hetzelfde resultaat geeft. Goedkoop is in dit geval duurkoop, want je hebt veel meer brandstof nodig (het goedkope spul brandt veel sneller op). Om nog maar te zwijgen over mogelijk ingewenste ingediënten.

aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes of aanmaakwokkels
Deze blokjes of wokkels gebruik je om een vuur op gang te brengen dat de houtskool of de briketten doet ontbranden. Het kan even duren voordat je de aanmaakblokjes aangestoken hebt, dus een doos met lange lucifers komt ook van pas. Of nog beter, een gasaansteker of een soldeerbrander. Ideaal is ookeen zogeheten looflighter, maar die zijn erg prijzig.

Houtsnippers (als je gaat roken)
Ik kom nog uitgebreid terug op houtsnippers, maar als je wilt gaan roken heb je ze in ieder geval nodig. Voor de smoker barbecue zijn ze onmisbaar (tenzij je echt hout gebruikt).

houtsnippers