Waar zit wat bij een barbecue?

In de blog van de ONLINE BARBECUE SHOP delen we niet alleen smakelijke recepten en informatieve achtergronden, maar ook nuttige tips en praktische informatie. In deze en de eerstvolgende posts laten we zien wat waar zit bij verschillende barbecues, welke basisaccessoires onmisbaar zijn en hoe je een barbecue aan de praat krijgt (en houdt). Ook gaan we dieper in op de verschillende manieren van bereiden: grillen, indirect grillen en roken.

Kogelbarbecues
Hoewel barbecues per fabrikant en type onderling verschillen, zijn de basisprincipes vrijwel altijd identiek. Onmisbaar om te kunnen barbecueën is een af te sluiten ruimte (de grote halve bol op de foto links) met bijpassend deksel. Bij een afneembare deksel zit soms een haak aan de barbecue waaraan deze opgehangen kan worden.

hitteschild

Vaak bevindt zich onder het handvat van de deksel een beschermende plaat, het hitteschild. Tijdens het stoken wordt de barbecue gloeiend heet en deze plaat voorkomt dat het handvat onhanteerbaar wordt. Desondanks raad ik aan om toch een warmtewerende of nog beter, een hittebestendige handschoen te gebruiken.

Op de deksel is ook een thermometer geïnstalleerd waarop je van buitenaf de temperatuur in de stookkamer kunt aflezen.

In de stookkamer bevinden zich twee roosters. Die op de bodem is bedoeld voor de brandstof (houtskool of briketten) en de bovenste is de grill waarop je het eten bereidt. Soms heeft deze grill een beweegbaar deel, zodat je brandstof aan kunt vullen zonder de hele grill af te nemen.

Het basisprincipe van een barbecue is dat het vuur gevoed wordt door zuurstof. Daarom heeft elke barbecue twee ventilatie-openingen, één aan de onderzijde om zuurstof aan te voeren en één in de deksel om rook te laten ontsnappen. Deze openingen zijn verstelbaar, waardoor de temperatuur in de stookruimte gereguleerd kan worden.

Aan de onderzijde bevindt zich meestal een afneembare opvangbak voor de as, met een hendel waarmee dat van de houtskool of briketten geschud kan worden.