
In deze blog heb ik het regelmatig over vuur. Maar wat is vuur nu eigenlijk? We kennen het verschijnsel allemaal, maar om straks goed (c.q. beter) te kunnen barbecueën kan een beetje aanvullende informatie geen kwaad.
Hitte kan op verschillende manieren verkregen worden. Als het buiten in het zonnetje warmer is dan 35°C. kan je een ei bakken op een trottoirtegel. Ook is het mogelijk om elektrische energie om te zetten in warmte. Van oudsher wordt het stoken van een vuur gebruikt om voldoende warmte voor het bereiden van voedsel op te wekken. Bij barbecueën is dat nog steeds de aangewezen methode (tenzij je een elektrische barbecue zou willen gebruiken).
Vuur bestaat uit drie elementen, te weten brandstof, zuurstof en temperatuur.
● Brandstof is nodig om het vuur te voeden. Vuur verbruikt de brandstof door het te verhitten waardoor er brandbare gassen vanaf komen, deze te binden met zuurstof en te ontsteken, waardoor er weer vuur ontstaat.
● Zuurstof wordt opgebruikt bij het vermengen met de brandbare dampen die vrijkomen wanneer iets in brand staat.
● Temperatuur (hitte) is nodig om de brandstof te verbranden, waardoor er brandbare gassen vrijkomen.
Naast de drie vereiste elementen voor een vuur heb je ook nog een ontsteker nodig die de verhitting op gang brengt (zie aanmaakmiddelen).
Om een barbecue aan de praat te krijgen en te houden moet je voortdurend de juiste balans zien te vinden tussen brandstof, zuurstof en temperatuur.

De temperatuur van een barbecue regel je door middel van de ventilatieopeningen, onder en boven het kooktoestel die respectievelijk zorgen voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van de brandbare gassen (rook). De onderste ventilatie verder openzetten betekent meer zuurstof toevoegen en dat resulteert in meer verbranding en dus een hogere temperatuur.Nog hogere temperaturen bereik je door ook de bovenste ventilatie wijd open te zetten waardoor er ’trek’ ontstaat. Door te spelen met de ventilatieopeningen kan je de temperatuur heel nauwkeurig regelen.