Die vraag is niet één, twee, drie te beantwoorden. Het antwoord hangt van diverse factoren af. Ik heb het eerder al gehad over het verschil tussen diverse stijlen: wil je gaan grillen, barbecueën (indirect grillen) of roken? Daarnaast speelt het plezier een belangrijke rol. Voor de één is dat het spelen met vuur en de daaraan gekoppelde pure barbecuebeleving, maar voor de ander is (schoonmaak-) gemak veel doorslaggevender.
Vervolgens moet je jezelf afvragen hoe vaak je met de barbecue aan de slag wilt gaan en hoeveel gasten je van eten wilt voorzien. Ben je meestal maar met twee personen, dan heeft het natuurlijk weinig zin om een joekel van een BBQ aan te schaffen. Omgekeerd, voor een heel gezin kom je niet ver met een compacte tafelbarbecue.
De meest veelzijdige barbecue is een smoker. Daarmee kan je echt vlees garen door middel van rook en zo’n toestel biedt veel ruimte voor producten. Heb je een keer een grote partij gasten, dan kan je de rookkamer ook gebruiken om (indirect) te grillen.
Het meest eenvoudig om bijna altijd perfect te garen is een kamado omdat de temperatuur zich heel nauwkeurig laat regelen en omdat deze barbecue heel hoge temperaturen kan genereren.
Uit oogpunt van milieu verdient de pelletbarbecue de voorkeur, terwijl ook met zo’n barbecue de temperatuur heel eenvoudig te beheersen is. Nadeel is dat een elektriciteitsaansluiting nodig is.
Wil je lekker barbecueën zonder gedoe en zonder al te veel schoonmaakproblemen, dan is een gasbarbecue de beste oplossing. Zeker de grotere (en duurdere) modellen zijn alleskunners (vaak met extra mogelijkheden). Alleen roken is op een gasbarbecue niet echt mogelijk, maar middels een hulpmiddelen als een rookkastje met houtmot wel te benaderen.
Met een kogel- of kettlebarbecue heb je een prima toestel voor (indirect) grillen, maar zijn de mogelijkheden iets beperkter en de bediening iets gecompliceerder. Daar staat tegenover dat het ook vaak de meest economische keuze is.
Ongeacht voor welke barbecue je kiest, kijk altijd vooral naar de kwaliteit. Barbecues zijn er niet alleen in vele soorten en maten, maar ook in allerlei kwaliteitsklasses. Ga je jouw kooktoestel heel intensief gebruiken, kies dan een weliswaar wat duurder, maar van dikker metaal gemaakt model.
Tegenwoordig kan je al voor een habbekrats een indrukwekkend ogende barbecue met toeters en bellen kopen. Helaas blijken die niet zelden al na enkele keren gebruik kuren te vertonen. Zoals roestvlekken en niet goed afsluitende deksels. Bij gerenommeerde A-merken zal je dat soort klachten niet hebben en ben je bovendien verzekerd van garantie.
Nog iets om in de gaten te houden wij het vergelijken van modellen is de diameter die leveranciers vermelden: velen hebben namelijk de neiging om de buitenmaten op te geven in plaats van de doorsnede van het grillrooster. Zeker bij een kamado is dat een fors verschil.