
Primair worden barbecues onderverdeeld naar functie: wat wil je ermee doen? Met moderne (kogel) barbecuetoestellen kan je zowel direct grillen als indirect grillen. Van belang voor indirect grillen is dat het toestel, met een bolle deksel, afsluitbaar is en dat de luchtstroom en temperatuur door middel van ventilatieopeningen geregeld kan worden. Met bepaalde hulpmiddelen zijn ook andere vormen van bereiden mogelijk. Zo kan je onder andere een Dutch oven op het rooster plaatsen en hoort ook wokken (roerbakken) tot de mogelijkheden. Verder kan je denken aan andere (gietijzeren) pannen en aan bijvoorbeeld een speciale pizzasteen. Dit type is verkrijgbaar in verschillende maten, maar voor serieus indirect grillen is een diameter van tenminste 55 cm. nodig.

Oude olievaten werden al aan het begin van de vorige eeuw gebruikt om grills van te maken. Totdat iemand op het idee kwam om zo’n vat in de lengte doormidden te zagen en met scharnieren weer terug te plaatsen zodat een deksel ontstond. Geen wonder dus dat deze langwerpige barbecues barrel of kettle barbecues genoemd worden. Ze zijn voorzien van een verhoogd rooster om al gegaard voedsel warm te houden. Je kunt er zowel mee grillen als indirect grillen.

Met een zogeheten smoker barbecue kan je zowel direct grillen als indirect grillen (langzaam garen, oftewel slow & low cooking), maar ligt het accent heel nadrukkelijk op het roken als bereidingswijze. .Ze werken volgens hetzelfde principe als grote professionele smokers en bestaan uit een kleine, lager geplaatste stookkamer en een grote rookkamer die voorzien is van een karakteristieke schoorsteen. Desgewenst kan de rookkamer ook gebruikt worden als stookkamer als je voor een grote groep eten klaar gaat maken. De rookfunctie gaat dan verloren, maar je kunt wel grillen en indirect grillen.

Tafelbarbecues zijn ideaal voor dagen waarop je met weinig personen lekker buiten wilt eten en als je op reis gaat. Verder bewijst een tafelbarbecue prima diensten ter ondersteuning van de ‘grote’ barbecue of smoker als je meer gasten hebt. Landmann heeft naast de mini kogelbarbecue (zie afbeelding links) ook een tafelmodel kamado uitgebraccht (zie hierna).

Dan is er ook nog de kamado. Dat is een keramische barbecue die briketten verstookt. Onder de fabrieksnaam Big Green Egg zijn dit soort barbecues bekend geworden, maar inmiddels hebben de meeste (grote) fabrikanten wel een eigen versie. Kamado’s winnen heel snel aan populariteit omdat ze uitstekende resultaten opleveren, efficiënt in brandstofverbruik zijn en multi-functioneel ingezet kunnen worden.Met een kamado kan je alle technieken toepassen die met een normale barbecue en een smoker barbecue mogelijk zijn, dus grillen, indirect grillen en roken. Door de specifieke eigenschappen van een kamado is dit toestel volledig te gebruiken als oven, en dus ook geschikt voor het bakken van brood en pizza.
Kenmerkend voor een kamado is de extra binnenpot, waardoor een dubbele keramische wand ontstaat waarin warme lucht circuleert. Hierdoor heb je minder houtskool nodig, want keramiek én de dubbele wand hebben beiden een isolerende werking. Door de goed controleerbare circulaire luchtverplaatsing binnen de kamado is het mogelijk om de temperatuur heel precies te kunnen bepalen en constant te houden.
Van oorsprong is de kamado een al eeuwen bestaande keramische oven uit Korea en Japan. Een verplaatsbare uitvoering hiervan, de “mushikamado”, trok de aandacht van Amerikaanse militairen na de Tweede Wereldoorlog en deze brachten het concept naar de Verenigde Staten.
Hoewel kamado’s ontegenzeggelijk veel voordelen bieden, zijn ze doorgaans nogal aan de prijzige kant. Dat maakt ze niet zo interessant voor de beginnende of incidentele barbecuer, ofschoon bijvoorbeeld fabrikant Landmann tegenwoordig al een volwaardige mini-kamado aanbiedt voor onder €175,00.

Een tweede onderverdeling valt te maken naar de soort brandstof. Traditioneel wordt houtskool of briketten gebruikt, maar er zijn ook barbecues die op gas of zelfs elektriciteit werken. De vraag is of deze apparaten nog wel onder de noemer barbecue vallen, want in feite zijn het meer buitenkeukens. Je maakt gebruik van flessengas als brandstof (propaan). Je hebt de beschikking over diverse branders die onafhankelijk van elkaar geregeld kunnen worden. In het duurdere segment tref je verschillende extra’s aan, zoals bijvoorbeeld verwisselbare middengril en een zijbrander. Landmann heeft zlfs gasbarbecues uitgebracht met een pizza-oven of een air-fryer.

Binnen de categorie afwijkende brandstof horen ook de pelletbarbecues. Houtpellets zijn een vaste brandstof en worden vervaardigd uit samengeperst houtafval. Voor ontsteking, temperatuurregulatie en aandrijven van de ingebouwde luchtcirculatie is aansluiting op het elektriciteitsnet vereist. Het meegeven van een rooksmaak aan voedsel is met een pelletbarbecue heel eenvoudig omdat de brandstof, de zogeheten pellets, gemaakt zijn van samengeperst zaagsel. Deze staafjes worden elektrisch verhit. De temperatuur van een pelletkachel is heel nauwkeurig te bepalen.