
Zalm steaks en groene asperges van de grill
Als je vis zegt in combinatie met barbecueën, dan ontkom je bijna niet aan zalm. Door het stevige en vette visvlees is zalm bij uitstek geschikt om te grillen, te roken, te stomen (en papillotte) of om op een plank te garen. Zalm is te koop als filet en als steak (hoefijzervorm met stukje dikke graat). Bij steak is aan de zijkant nog een rand huid aanwezig. Filets zijn er met en zonder huid. Nog afgezien dat de huid eetbaar is, geeft deze veel smaak aan het visvlees, dus gewoon laten zitten. Je snijdt het desgewenst namelijk heel makkelijk weg.Bijna alle wilde zalm is afkomstig uit British Columbia (Canada) en Alaska (Verenigde Staten) en wordt derhalve gevangen in de Grote Oceaan. Gekweekte zalm is vrijwel altijd Atlantische zalm, met Noorwegen en Schotland als hofleveranciers. Wilde zalm is aanmerkelijk lekkerder dan gekweekte, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Onder gekweekte zalm bestaan ook grote verschillen, en ook dat is in de prijs terug te zien. Super verse zalm is zelfs in rauwe vorm eetbaar, dus deze vis hoeft niet door en door gaar bereid te worden. Sterker nog, dat komt de smaak helemaal niet ten goede. Rosé gegaard is zalm op zijn lekkerst.
Print
Pin
Servings: 6
Equipment
- barbecue, kamado, grill
Ingrediënten
- 5 zalmsteaks (of filets)
- 120 ml citroensap
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroenrasp
- 3 theelepels tijmblaadjes (fijngehakt)
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 theelepels zeezout
- 2 citroenen (in partjes)
Asperges
- 500 gram groene asperges
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
Mierikswortelroomsaus
- 2 theelepels mierikswortel
- 4 eetlepels zure room
- scheutje citroensap
- zout en peper
Instructies
Voorbereiden
- Doe citoensap, olijfolie, citroenrasp, tijm en knoflook in een kom (niet van metaal) en meng. Houd ongeveer 6 tot 8 eetlepels apart.
- Voeg de zalmfilets toe en zorg dat alle kanten een laagje marinade krijgen.Zet afgedekt in de koelkast voor 30 tot 45 minuten (beslist niet langer).
- Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges en doe ze in een schaal. Besprenkel de asperges met olijfolie, zeezout, peper en knoflookpoeder. Roer om zodat alle asperges goed bedekt worden. Steek de asperges met twee saté-prikkers tot een ‘vlotje’aan elkaar (dan vallen ze niet door het rooster en het maakt keren makkelijker).
- Meng de ingrediënten voor de mierikswortel-roomsaus en breng op smaak met zout en peper.
Bereiden
- Smeer het rooster goed in met plantaardige olie en verhit de barbecue tot 200°C.
- Gril de zalmfilets ongeveer 4-6 minuten, keer om met een spatel, smeer in met de achtergehouden marinade en gril de andere kant ook 4-6 minuten. De kerntemperatuur moet 60°C. zijn. Laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten terwijl je de asperges bereidt.
- Leg de asperges op het rooster en gril 3-4 minuten, keer om smeer in met de rest van de achtergehouden marinade en gril ook 3-4 minuten. Neem van het vuur en strooi er de Parmezaanse kaas over.
- Serveer samen met de zalmfilets, de mierikswortelroomsaus en partjes citroen.