Zoetzure Sticky Drumsticks

sticky drumsticks

Zoetzure Sticky Drumsticks

Van alles wat je op een grill kunt bereiden, zijn kippenvleugels en drumsticks misschien wel het meest dankbare vlees. Vrijwel iedereen vindt het lekker, het kost weinig tot geen moeite, het is snel klaar en het is niet duur. Bovendien, er bestaan ontelbare manieren om ze klaar te maken, want kip is wereldwijd populair en er bestaat geen keuken die geen heerlijke recepten heeft voortgebracht. Het enige waarvoor je moet opletten is dat je de kip door en door gaar laat worden (zonder te verbranden). Een goede hulp daarbij is een gedegen marinade (die bovendien als smaakbom fungeert). Het onderstaande recept is Oosters georiënteerd en komt met een fris-pittige, plakkerige en zoetzure saus van sinaasappel, honing en specerijen. Zorg wel voor voldoende servetten en wat kommetjes water met een schijfje citroen om de vingers te wassen.
Print Pin
Gang: Bijgerecht, Snack
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Aziatisch, Barbecue, drumstick, kippenvleugel, sticky
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Servings: 6 personen

Equipment

  • Barbecue voor indirect grillen of kamado
  • Aluminiumschaal (lekbak)

Ingrediënten

  • 6 drumsticks
  • 6 kippenvleugels

Ingrediënten voor marinade en saus

  • 4 eetlepels honing
  • 5 cm gember, geschild en geraspt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 theelepels vijfkruidenpoeder
  • 4 theelepels lichte sojasaus
  • 5 eetlepels sinasappelmarmelade
  • 1 theelepel geraspte sinasappelschil
  • 2 eetlepels sesamolie

Instructies

Voorbereiden

  • Geef elke drumstick drie of vier inkepeningen met een scherp mes.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal (niet van metaal) en meng goed door elkaar. Houd de helft van de marinade apart in een afsluitbare pot voor later.Voeg alle kipstukken toe aan de andere helft van de saus en zorg dat ze rondom met een laagje marinade bedekt zijn. Laat minstens 30 minuten, maar bij voorkeur een hele nacht, afgedekt in de koelkast intrekken. Af en toe omroeren.
  • Gooi de saus waarin de kip gemarineerd is na afloop weg.

Bereiden

  • Verwarm de barbecue tot 175°C. Verdeel de kolen zodat je twee zones krijgt. Zet een aluminiumschaal onder het koude deel om lekken op te vangen.
  • Plaats de vleugels en drumsticks op het koude deel van het rooster en sluit het deksel. Laat ongeveer 30-40 minuten garen tot een kerntemperatuur bereikt is van 85°C. Keer af en toe om en smeer in met de achtergehouden marinade.
  • Leg de kipstukken tegen het eind nog even boven het hete deel van het rooster en smeer nog een keer extra in met marinade.