In Amerika horen pork chops tot het meest gegeten vlees, want ze zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens goed betaalbaar. Ze zijn bovendien prima klaar te maken op de grill, dus geen wonder dat ze een vaste gast zijn op barbecues. Nu zijn Amerikaanse pork chops niet helemaal hetzelfde als onze karbonades, maar echt heel veel verschil (anders dan het formaat) is er ook weer niet, dus niets weerhoudt ons om deze vleeslapjes eens op een andere manier te bereiden.De benamingen karbonade en kotelet worden in Nederland veelal door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk verschil. Wanneer een stuk varkensvlees zodanig is gesneden dat het een rib bevat, dan is het een kotelet. Alle andere kleine stukken vlees met bot heten officieel karbonade. Naast ribkarbonade onderscheiden wij ook schouderkarbonade en haaskarbonade. Voor de barbecue gebruiken we liefst geen haaskarbonades, want die bevatten geen bot en worden op de barbecue erg snel droog. Mocht je je overigens afvragen of karbonade echt wel thuishoort op een barbecue: het woord is afgeleid van het Italiaanse carbonata en dat betekent letterlijk ‘geroosterd op houtskool').
Meng suiker, zout, zwarte peper, knoflook-poeder en paprikapoeder.
Bestrijk de karbonades aan beide kanten met olijfolie en wrijf ze in met het suikermengsel.
Zet afgedekt in de koelkast en laat 12 tot 24 uur marineren. Haal half uur voor bereiden uit de koelkast.
Glaze
Meng alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Zet vuur laag en laat 13 tot 15 zachtjes inkoken tot een stroperige saus. Haal van vuur en roer er de chili-vlokken door.
Bereiden
Verwarm de barbecue tot 200°C.
Gril de karbonades, met gesloten deksel, 6 tot 8 minuten per kant.
Bestrijk de karbonades aan beide kanten met de glaze en gril nog 2 minuten met gesloten deksel.
Open het deksel en blijf onder voortdurend keren van de karbonades grillen tot de glaze dik en stroperig wordt en de karbonades door en door gaar zijn (kerntemperatuur 70°C).
Haal van vuur en laat enkele minuten onder aluminiumfolie rusten.
Snijd ondertussen de appels doormidden, verwijder het klokhuis en bestrijk de snijhelften met het restant van de glaze.
Gril de appels met de snijkant naar beneden in een paar minuten gaar. Haal van het rooster en vul de holtes met Brie.
Serveer de karbonades met de appels (en een shot Jack Daniels voor liefhebbers of een glaasje appelsap voor geheelonthouders).
Notes
Amerikaanse whiskey heeft geen gerst, zoals Schotse whisky, maar maïs als hoofdbestanddeel. Jack Daniel's onderscheidt zich weer van andere Amerikaanse whiskeys doordat deze een houtskoolfiltering ondergaat, wat een unieke stropeige smaak geeft en de drank bijzonder geschikt maakt voor toepassing in barbecue-sauzen.