Met een beetje fantasie kan je kippendij de biefstuk van een kip noemen, want het is een erg mals en sappig stukje vlees. Omdat het van zichzelf al zoveel maak heeft, behoeft het eigenlijk weinig opsmuk. Normaal gesproken is het een goed idee bij kip om het vel te laten zitten, voor een krokant korstje en omdat kip snel nogal droog wordt, maar daar heb je bij dijen geen last van. Gewoon dus zonder vel en zonder been kopen. Nu ik het toch over kip kopen heb: de meeste mensen denken dat kip gewoon kip is. Dat is niet zo. Los van de (volkomen terechte) morele bezwaren die je tegen plofkippen kan hebben, is het simpelweg een feit dat die kunstmatig in veel te korte tijd opgefokte en vol antibiotica gespoten dieren nog niet voor de helft de smaak hebben van een kip die nog de naam kip verdient. Om nog maar te zwijgen over de smaaksensatie die je beleeft als je een poelier om een paar kippendijen van het (Franse) ras Poulet Noir vraagt. Jawel, die zijn duurder (maar nog steeds goed betaalbaar). De beloning is niets minder dan een zegening voor je tong. Dat is kip zoals kip hoort te smaken. Trakteer jezelf een keer hierop. Je zal zonder enige twijfel tot de conclusie komen dat het die paar extra Euro’s dubbel en dwars waard was.
Keyword: honey mustard, chicken thigh, green beans
Prep Time: 10 minutesminutes
Cook Time: 15 minutesminutes
Servings: 6personen
Equipment
Barbecue voor indirect grillen of kamado
grillpannetjes of skillet
Ingredients
6kippendijen (zonder vel en zonder bot)
Marinade
4eetlepelsDijonmosterd
2eetlepelshoning
1eetlepelcitroensap
5eetlepelsolijfolie
1theelepelgedroogde tijm
0,6theelepelknoflookpoederr
1theelepelzout
1 theelepelzwarte peper
Honing-mosterdsaus
4eetlepelsDijonmosterd
2eetlepelsmosterd
1eetlepelcitroensap
5eetlepelsmayonaise
0,5theelepelzout
0,5theelepelzwarte peper
Sperziebonen
400gramsperziebonen
60mlolijfolie
3teentjesknoflook 9fijngehakt)
1theelepelkomijnzaad
0,5theelepelgerookt paprikapoeder
0,5citroen (sap)
zout en peper
snufjecayennepeper
Instructions
Voorbereiden
Meng alle ingrediënten voor de marinade en zet de helft apart voor later gebruik.
Prik met een vork een paar gaatjes in de kippendijen.
Besmeer de kippendijen met de resterende marinade en laat afgedekt in de koelkast marineren (minstens een uur, maar bij voorkeur een hele nacht).
Honing-mosterdsaus
Klop alle ingrediënten tot een saus en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik
Sperziebonen
Klop in een kom olijfolie, knoflook, komijn, paprikapoeder en cayennepeper tot een dressing.
Voeg de gewasssen en afgehaalde sperzie-bonen toe en meng zodat alle boontjes met de dressing bedekt worden. Zet tot gebruik in de koelkast. Doorroeren voor bereiding.
Bereiden
Verwarm de barbecue tot 200°C en leg de kolen aan één zijde.
Gril de kippendijen, met gesloten deksel, 5 tot 8 minuten. Controleer of de dijen niet te donker worden en schuif indien nodig naar de koude zone.
Draai de kippendijen om en bestrijk met de honing-mosterdsaus.
Zet de grilpannetjes met bonen op de gril.
Haal de dijen na 5 - 8 minuten van het vuur (kerntemperatuur 82°C), bestrijk de andere zijde met honing-mosterdsaus en laat 7 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Haal bonen van het vuur en bestrooi met zout en peper. Knijp halve citroen over de bonen.