Op de barbecue heb je niet zo heel veel aan de overheerlijke Noordzee garnalen, want die zijn een beetje aan de kleine kant. Voor grillen zijn gamba’s (hoewel dat strikt genomen geen garnaal is) of reuzengarnalen de beste keuze. Je kan ze zowel ‘naakt’ (helemaal schoon), gepeld maar met de staart nog intact of ongepeld (dus inclusief de schaal) grillen. Die laatste manier ziet er leuker uit en geeft meer smaak. Bovendien beschermt de schaal tegen te snel uitdrogen. Het is voor je gasten dan wel een werkje om ze te pellen, maar dat hoeft tijdens een barbecue geen probleem te zijn. Ook moet bij ongepelde garnalen het darmkanaal nog verwijderd worden. Dat wil zeggen, het moet niet, maar het ziet er wat netter uit.Het beste kan je diepgevroren garnalen kopen, dan weet je zeker dat ze zo vers mogelijk zijn. Ontdooide exemplaren van de visboer waren namelijk ook bevroren voordat hij ze in de vitrine legde en je weet niet hoe lang dat geleden was. De "verse" onder beschermende atmosfeer verpakte stumperds uit de koeling van de supermarkt moet je niet op je barbecue willen hebben.Voorgekookte of rauwe garnalen maakt niet heel veel verschil, met dien verstande dat de voorgekookte sneller gaar zijn. Dat is belangrijk om te weten, want garnalen zijn overgevoelig voor te lang garen. Dat maakt ze namelijk snel taai en nogal smaakloos.
Doe alle ingrediënten in een kom (niet van metaal) en mix met een garde.
Voeg de garnalen toe, roer goed om, en laat 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren. Niet langer, want dan gaat het zuur van het citroensap de garnalen garen.
Laat de houten pennen circa 30 tot 60 minuten in een bak met water weken.
Haal de garnalen uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en rijg ze aan lange tapa-stokjes of saté-prikkers. Bewaar afgedekt in de koelkast tot bereiding.
Bereiden
Verwarm de barbecue tot 200°C.
Grill de garnalenspiesjes in circa 2-3 minuten per kant gaar. Haal ze van het vuur zodra ze mooi roze en niet meer doorzichtig zijn. Serveer met een partje citroen.
Notes
Steek de prikker tweemaal door de garnaal (boven en onder) zodat ze niet makkelijk loslaten.