Plankgerookte zalm met groentenpakketje (en papillotte)
‘Zalm op een plank’ is één van de allermakkelijkste manieren om een onvoorstelbaar lekker gerecht op tafel te zetten. Waarbij in dit geval het accent niet alleen op lekker, maar ook op de manier van serveren ligt. Je presenteert de zalm namelijk met de plank waarop de vis gegaard is. Zalm op zich is een breed gewaardeerde vis, maar deze manier van bereiden voegt daar nog een extra smaakelement aan toe, namelijk het rookaroma dat door de plank wordt afgegeven. Veel smaakmakers heb je absoluut niet nodig, maar de plank maakt het eenvoudig om extra ingrediënten mee te garen. Eigenlijk hoef je bij ‘planking’ heel weinig meer te doen dan de garingstijd in de gaten te houden. Die is niet erg lang, dus dat maakt het helemaal aantrekkelijk.De combinatie van zalm met cederhout is een onovertroffen klassieker, maar niets verhindert je om de planken ook voor andere vissoorten of kip te gebruiken. Ander hout voor barbecueplanken dan ceder bestaat wel, maar is minder makkelijk verkrijgbaar.
Keyword: en papillotte, groentenpakketje, rookplank, zalm
Prep Time: 15 minutesminutes
Cook Time: 20 minutesminutes
Servings: 4personen
Equipment
Barbecue voor indirect grillen of kamado
4 Rookplankjes
Ingredients
1000gramzalmfilets met huid
Marinade
350mlolijfolie
3eetlepelsmosterd
4eetlepelshoning
1theelepeloregano
0,5theelepelzout
0,5theelepelzwarte peper
2bosuitjes, in ringetjes gesneden
6takjestijm
2citroenen, in schijven gesneden
Groenten
500grambroccoli, in roosjes
100grampeultjes
80gramkerstomaatjes
20gramParmezaanse kaas, geraspt
3eetlepelsolijfolie
peper en zout
Instructions
Voorbereiden
Doe de rookplanken in een bak water en zet er iets zwaars op om ze ondergedompeld te houden. Laat tenminste twee uur weken.
Meng de olijfolie, mosterd, honing, oregano, zout, peper en bosuitjes en klop tot een saus.
Snijd de zalm in 4 gelijke porties.
Snijd de broccoli in roosjes en de tomaten doormidden. Verdel de groenten over twee vellen aluminiumfolie, besprenkel ze met olijfolie en strooi er zout en peper, alsmede de kaas over. Leg over de groenten nog een vel aluminiumfolie en vouw de randen op zodat pakketjes ontstaan waaruit geen lucht kan ontsnappen.
Bereiden
Verhit de barbecue tot 200°C en leg de meeste kolen aan één kant en een paar kooltjes aan de andere kant.
Haal de planken uit het water en leg deze op het hete gedeelte van de gril. Laat liggen totdat de onderzijdes beginnen te kleuren en te roken (en een beetje krom trekken).
Draai de planken om en leg de zalmfilets met de huid naar beneden op de planken. Lepel de saus op de vis en strijk het met een kwastje uit. Leg op elke moot vis twee schijfjes citroen en een takje tijm.
Plaats de rookplanken met de vis en de groentenpakketjes op het indirecte deel van de barbecue, sluit het deksel en gaar tot de vis een kerntemperatuur van 58°C (circa 20-25 minuten) heeft.
Haal de planken met de vis van het vuur en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 7 minuten rusten en nagaren tot 62°C.
Serveer de vis op de planken met de groenten-pakketjes.
Notes
Door indirect in plaats van direct te grillen, kan je de rookplanken later nog een keer gebruiken. Gewoon schoonboenen met warm water (geen sop) en goed laten drogen voordat je ze opbergt.Indirect grillen heeft bovendien als voordeel dat het rookaroma meer tijd krijgt om te ontwikkelen.