Salade van nierbonen (kidney beans) en gerookte vis
Dit lijkt een heel merkwaardige combinatie, maar je gasten zullen versteld staan en je hoeft niet vreemd op te kijken als je om het recept gevraagd wordt. De salade is zeldzaam lekker op een warme zomerdag en ideaal om te serveren terwijl gewacht wordt totdat het vlees op de barbecue klaar is. Voor deze salade kan je zelfgerookte vis gebruiken, maar gezien de geringe hoeveelheid zijn pakjes van de visboer of supermarkt aan te bevelen. In plaats van forel kan je ook gerookte haring, heilbot, of makreel nemen (of een mix daarvan als je het recept moet vermenigvuldigen. De zalm contrasteert mooi van kleur, dus die kan je het best in proportie (50%) handhaven.
Spoel de bonen onder koud water af en laat uitlekken in zeef.
Pel de sjalot en snijd ragfijn.
Verwijder de taaie draden van de bleekselderij door deze met een dunschiller te schillen (als een asperge). Verwijder het onderste deel en snijd in dunne ringetjes.
Snijd de bosuien in dunne ringen.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd in partjes.
Klop in een kom citroensap, mosterd en olie met peper en zout tot dressing.
Schep in een schaal de bonen, sjalot, bleekselderij, vis en dressing voorzichtig door elkaar.
Garneer met bosuitjes en partjes tomaat.
Notes
Kidney bonen danken hun naam aan de op een nier lijkende vorm. Een bijzondere eigenschap van deze ietwat zoetige maar verder vrij smaakloze peulvrucht is dat het heel makkelijk smaken aanneemt van andere ingrediënten en deze daardoor versterkt.