Het Amerikaanse woord steak heeft een bredere betekenis dan ons woord biefstuk, want ook minder malse delen van het rund gaan als steak over de toonbank. Inclusief de andere manier van snijden resulteert dat in een eindeloze opsomming van vlees waar je niet altijd snel raad mee weet. Op een rij: Blade, Chateaubriand, Chuck, Club, Cube, Filet mignon, Flank, Flap, Flat iron, Hanger, Plate, Popeseye, Porterhouse, Ranch, Rib, Ribeye, Round, Rump, Sirloin, Outside skirt, Prime rib, Strip, T-bone, Tomahawk en Tri-tip. Om het nog ingewikkelder te maken: de enkele soorten die ons bekend in de oren klinken zijn in Amerika vaak toch wezenlijk anders. Zo is bijvoorbeeld een lekkere dikke Amerikaanse ribeye met bot niet te vergelijken met de Hollandse ribeye. Een T-Bone is daarentegen wel min of meer vergelijkbaar. Het is geen stuk vlees dat je dagelijks bij de slager in de vitrine ziet liggen, maar je kan het tegenwoordig ook in Nederland redelijk eenvoudig kopen. Niet zo groot als die in Texas, maar dat hoeft ook helemaal niet. Dit is geen stuk vlees dat je voor grote partijen moet serveren, want de steaks zijn moeilijk in stukken te snijden en je kunt maar een beperkt aantal tegelijkertijd garen. Kortom, een traktatie die je reserveert voor jezelf en select gezelschap. Klik hier om de post Wat is een T-bone steak te lezen.
Haal de steaks minimaal een uur voor bereiding uit de koeling.
Bereiden
Maak het rooster extra goed schoon en bestrijk met zonnebloemolie.
Verwarm de barbecue tot 225°C. of heter.
Leg de steaks op het rooster direct boven de hete kolen en gril 4 tot 5 minuten (draai 90°C na 2 - 2,5 minuut als je een ruitpatroon wilt hebben).
Keer de steaks om en gril 2 tot 3 minuten voor rare (50°C), 3 tot 4 minuten voor medium-rare (55°C) en 4 tot 5 minuten (60°C) voor medium. Gebruik je kernthermoter om de gewenste garing in de gaten te houden.
Haal van het vuur, bestrooi met peper en laat onder losjes gevouwen aluminiumfolie (niet stijf inpakken) 20 minuten rusten.
Alternatieve bereiding
Maak het rooster extra goed schoon en bestrijk met zonnebloemolie.
Verwarm de barbecue tot 225°C. of heter en leg de kolen aan één zijde van de barbecue zodat je een warme en koude zone krijgt.
Leg de steaks op het rooster direct boven de hete kolen en gril 1 minuut per zijde.Verplaats de steaks daarna naar de koude zone en laat met gesloten deksel gril 4 tot 6 minuten voor rare (50°C), 6 tot 8 minuten voor medium-rare (55°C) en 8 tot 10 minuten (60°C) voor medium. Gebruik je kernthermoter om de gewenste garing in de gaten te houden.
Haal van het vuur, bestrooi met peper en laat onder losjes gevouwen aluminiumfolie (niet stijf inpakken) 20 minuten rusten.
Notes
Pure carnivoren verafschuwen het idee om een T-bone onder te dompelen in saus, maar als je dat lekker vindt, en je weet nog plek te vinden, ga gerust je gang.