De Dutch oven is een gietijzeren pan die ideaal is bij een barbecue. Je kunt er namelijk een extra gerecht mee bereiden zonder dat het een grillrooster in beslag neemt. Alles wat je nodig hebt is een stevige ondergrond die tegen een stootje kan, zoals bijvoorbeeld een oude stoep- of terrastegel. Hierop komen gloeiend hete briketten te liggen, dus je kunt de pan beter niet op je mooie terras plaatsen. Dutch ovens bestaan al sinds de 17e eeuw, maar waren door hun zware gewicht en lompe uiterlijk aanvankelijk niet erg in trek. Dat veranderde in de loop van de 19e eeuw in de Verenigde Staten toen de pan van onschatbare waarde bleek te zijn voor kolonisten op hun trek naar het westen, voor goudzoekers in mijnwerkerskampen en voor cowboys tijdens lange drijftochten. De Dutch oven was praktisch onverwoestbaar en multifunctioneel. Door de pootjes kon hij boven gloeiende kooltjes staan. Met het hengsel kon de pan boven een vuur hangen. En door het deksel met hoog opstaande rand konden daarin kolen gelegd worden zodat het daadwerkelijk een oven werd waarin brood gebakken kon worden. Of een lekkere appeltaart.
Keuken: Amerikaans, Belgisch, Internationaal, Nederlands
Trefwoord: appeltaart, apple pie, dutch oven
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur
Servings: 6
Equipment
Dutch oven
Ingrediënten
350grambloem (gezeefd)
2theelepelsbakpoeder
1 theelepelvanille-extract
250gramboter (zacht)
175gramwitte basterd suiker
1ei (losgeklopt)
snufjezout
Vulling
50gramrozijnen
100mlapricot brandy
4appels
0,5citroen (sap)
2theelepelskaneel
4eetlepelsbruine suiker
100gramamandelspijs
0,5ei (losgeklopt)
100gramabrikozenjam
Instructies
Voorbereiden
Week de rozijnen 30 minuten in 100 ml apricot brandy of andere drank naar keuze (niet-alcoholisch als kinderen mee-eten).
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg, wikkel het in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
Schil ondertussen 4 appels (jonagold of goudrenetten) en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in vier parten en vervolgens in dunne plakken. Meng het sap van een halve citroen door de appelschijfjes om verkleuren tegen te gaan.
Laat de rozijnen uitlekken (vocht opvangen) en dep droog met keukenpapier.
Meng kaneel, custardpoeder en bruine suiker en roer het mengsel vervolgens door de appelschijfjes. Voeg tenslotte de uitgelekte rozijnen toe.
Kneed de amandelspijs met een half (geklopt) ei om het makkelijker uit te smeren te maken.
Bereiden
Verhit 22 briketten in een brikettenstarter.
Haal het deeg uit de koeling. Verkreukel een vel bakpapier en strijk het weer glad. Leg hierop in het midden 2/3 van het deeg (wikkel de rest weer terug in folie). Druk de bol deeg op het bakpapier met je handen plat. Leg dan een tweede vel bakpapier op het deeg en rol dit uit tot een cirkel, ongeveer 2 cm breder in doorsnede dan de bodem van je Dutch oven.
Breng het uitgerolde vel deeg samen met het onderste vel bakpapier over naar de Dutch oven en laat het hierin voorzichtig zakken. Druk het zachtjes in model met opstaande randen.
Verdeel de amandelspijs over de bodem en schep hierop het appelmengsel. Druk goed aan.
Rol nu, met behulp van een derde vel bakpier, het andere stuk deeg uit tot de doorsnede van je Dutch oven en leg dat bovenop de taart. Druk het deeg aan de randen goed aan tegen het deeg van de zijkant.
Kerf in het midden van de taart een kruis om stoom te kunnen laten ontsnappen.
Leg 7 gloeiend hete briketten op je ondergrond. Plaats hierboven de Dutch oven. Doe het deksel op de pan en verdeel hierover 15 briketten.
Bak de taart in 60 tot 80 minuten gaar, maar controleer na 50 minuten. Als de bovenkant al donkerbruin is, dek deze dan af met een vel aluminiumfolie en laat nog 10 minuten staan met wat minder briketten onder de pan en op het deksel. Haal de Dutch oven van de briketten en verwijder het deksel. Laat 5 tot 10 minuten rusten en til dan de taart voorzichtig met behulp van het bakpapier uit de oven.
Roer een eetlepel van het opgevangen vocht van de rozijnen door de abrikozen jam en smeer dat over de appeltaart. Laat afkoelen tot lauwwarm en serveer met een bolletje vanille-ijs en/of slagroom.
Notities
Een Dutch oven is van boven iets breder dan van onderen. Heb je een model met een binnendoorsnede van 23 centimeter, dan heeft de bodem een doorsnede van 21 centimeter. Aangezien je een opstaande zijkant wilt hebben, moet je het deek uitrollen tot een lap van 23 centimeter doorsnede.
Heeft jouw Dutch oven geen pootjes? Plaatst de pan dan op een daartoe bestemd grillrooster (of pannenonderzetter) zodat deze boven de briketten komt te staan.
Gebruik bakpapier zodat je taart niet aan de pan blijft plakken. Bakpapier heeft nog twee andere voordelen. Ten eerste kan je daarmee de taart eenvoudig uit de pan tillen (een Dutch oven is immers geen springvorm) en ten tweede is daarmee het transport van het uitgerolde (brokkelige) deeg naar de pan een stuk eenvoudiger. Je laat de taartbodem eenvoudig met bakpapier en al in de Dutch oven zakken.
Uitrollen van het deeg gaat het beste als je het tussen twee vellen bakpapier doet. Verkreukel het onderste vel eerst voordat je gaat rollen. Dat zorgt ervoor dat het deeg straks makkelijker in de pan in vorm gedrukt kan worden.