Forel is een ideale rondvis voor op de barbecue. Niet alleen omdat het visvlees een fijne smaak heeft, maar ook omdat het formaat (circa 25 centimeter) goed op een doorsnee grillrooster past. Ga je forel (of andere kwetsbare vis) in zijn geheel klaarmaken, wat overigens een uitstekend idee is, gebruik dan een handige visklem. Daarmee kan je de vis tijdens het bereiden heel eenvoudig omkeren en hoef je niet bang te zijn dat hij in stukken uit elkaar valt. Heb je geen visklem, gebruik dan een (brede) spatel voor het omkeren en geen tang of vork, want dan gaat het gegarandeerd mis.Het grote voordeel van een complete vis (wel vooraf, liefst door de visboer, schoongemaakt natuurlijk) boven een filet is dat de huid en de graten heel veel extra smaak afgeven en uitdrogen helpen voorkomen. Het nadeel, en de voornaamste reden waarom veel mensen vis laten staan, zijn dezelfde graten. Wil je die vermijden, neem dan forelfilets met vel en leg die met de velzijdes naar buiten op elkaar. Knoop de filets vast met opbindtouw en doe ze in de visklem.
Bestrooi de buikholte van de vissen met zout en peper.
Hak de kruiden fijn, rits de blaadjes van de tijm en hak de knoflook fijn. Vul de buik-holtes met de kruiden en een laurierblaadje.
Boen de sinaasappel schoon en snijd door midden. Pers één helft uit en snijd de andere helft in plakken en snijd die plakken vervolgens nogmaals doormidden. Doe de plakken in de vis.
Meng het sinaasappelsap met de olijfolie, ruim zout en peper en smeer dat over beide velzijden van de vissen.
Maak het rooster (en de visklemmen) extra goed schoon voor gebruik en smeer in met zonnebloemolie.
Bereiden
Verwarm de barbecue tot 175°C en leg de kolen aan één kant, zodat je een veilige zone hebt.
Leg de vissen boven het hete gedeelte (gebruik bij voorkeur visklemmen) en sluit het dek
Afhankelijk van de dikte van de vis moet je 7 tot 10 minuten per kant grillen, dus controleer na ongeveer 7 minuten hoe ver je bent. Is de onderkant mooi goudbruin en knapperig, dan mag de vis gekeerd worden. Met visklemmen is dat heel eenvoudig. Gril je rechtstreeks op het rooster, gebruik dan een brede spatel die je voorzichtig onder de vis schuift. Als de onderkant voldoende gaar is, zal deze niet aan het rooster vastplakken.
Gril de andere kant van de vissen ongeveer even lang. Controleer de kerntemperatuur. Die moet minimaal 60°C zijn.
Laat de vis onder aluminiumfolie 5 minuten rusten en nagaren.
En papillotte
Een hele makkelijke en veilige manier om de vis te bereiden is door ze in aluminiumfolie te garen.
Volg de instructies zoals gegeven onder voorbereiding. Leg dan elke vis op een vel aluminiumfolie en vouw dat vel dicht. Rol de uiteinden op zodat een gesloten pakket ontstaat. Géén gaatjes in het folie prikken. Leg de pakketjes op de barbecue met gesloten deksel en laat de vis in ongeveer 20 minuten gaar worden. Neem voorzichtig van het vuur met een brede spatel zodat de pakketjes niet scheuren. Pas op bij het openmaken, want de inhoud is stomend heet.